Със седмици мълчаха, а после няколко дни не млъкнаха. Такъв

...
Със седмици мълчаха, а после няколко дни не млъкнаха. Такъв
Коментари Харесай

Бъркотията подредена: какво следва от скарването на ГЕРБ с ПП-ДБ

Със седмици мълчаха, а след това няколко дни не млъкнаха. Такъв беше методът на ПП-ДБ и ГЕРБ към договарянията им за ново държавно управление. Ето резултата: доста звук в системата и цялостно комплициране на публиката. Тук подреждаме бъркотията.

Преговорите свършиха, участниците се скараха, залогът е огромен, моментът е сериозен. Уж звучи ясно, само че кашата е цялостна и множеството хора, както и аз, започнахме да се объркваме. Какво стана? Ще има ли държавно управление?

Само две неща наподобяват почти сигурни. Първо, че България е доста по-близо до нови избори в този момент, в сравнение с беше допреди два дни. Второ, че казусът сред ПП-ДБ и ГЕРБ единствено е изглеждал като спор за министри, само че по-скоро е бил обвързван с измененията в службите и прокуратурата, както и с предлагането да се вкара ред и видимост във взимането на решения.

Но значимите въпроси потънаха измежду други, които пристигнаха след седмици на предовори сред двете обединения – ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ):
ГЕРБ упреква ПП-ДБ, че не желае да дели властта с тях и не им дава избрани министерски постове;ПП-ДБ упреква ГЕРБ, че отхвърля промени в службите и правосъдната система и се подчинява на Движение за права и свободи и Делян Пеевски; Двете обединения щяха да си дават късмет, само че в последна сметка нападнаха две от основните лица в договарянията и държавното управление.

До сряда следобяд ПП-ДБ и ГЕРБ подхвърляха, че все пак е допустимо да намерят решение. Този вид отиде на бунището няколко часа по-късно, когато, че няма да се водят повече договаряния за държавно управление с първия мандат, както и че няма късмет обединението му да поддържа Мария Габриел за министър председател. ГЕРБ отвърна, че самият Василев е нездравословен и не става за финансов министър.

Но дано разплетем картината нишка по нишка.
Какво става в този момент – ще има държавно управление или отиваме на избори?
Ако приказваме за кабинет, в който вземат участие ГЕРБ и ПП-ДБ, и то в обстановка, каквато има сега, отговорът е, че по-вероятно няма да има подобен.

Първо, тъй като до момента няма единодушие по състав на Министерския съвет. Второ, тъй като няма подписано съглашение за ръководство, което включва договаряне на промени и бистрота и ред във взимането на решения. Изглежда, че такова няма и по какъв начин да има. Трето, тъй като Мария Габриел сега е единственият претендент за министър председател, а ПП-ДБ смъкна доверието от нея.

Ако приказваме за кабинет с мандата на ГЕРБ, само че без присъединяване на ПП-ДБ, това е мъчно осъществимо, само че теоретично допустимо.

Редът е следният - Мария Габриел, както и съставът на нейния кабинет, могат да бъдат гласувани в Народното събрание. Не се знае обаче нито по кое време, нито дали ще бъдат гласувани.

Това би трябвало да се предложи от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ), а след това да минат и две гласувания – за прeмиер и настрана по-късно за кабинет.

Шансът това да успее е доста дребен - единствено в случай че ГЕРБ събере поддръжка освен от Движение за права и свободи, на каквато явно разчита, само че и от една от двете обединения, с които е казвал, че няма да се съюзява - или Българска социалистическа партия, или " Възраждане ". Инак няма да има нужния брой гласове.

Ако ГЕРБ не успее да излъчи държавно управление с първия мандат, остава теоретична опция това да се случи с мандата на ПП-ДБ или с третия мандат, който президентът дава на партия по негов избор.
Наистина ли Мария Габриел е планувала министри, които не са удостоверили, че са съгласни?
Да. Това беше казано и от двете спорещи страни - ПП-ДБ и Бойко Борисов .
Защо ѝ е било да прави това?
Бойко Борисов сподели, че като е предложил изненадващо министри, ГЕРБ е дал отговор на нещо, което им е било сторено по-рано от ПП-ДБ - да позволен Николай Денков тъкмо когато самият Борисов и вицепремиерката Габриел са в чужбина: „ през вчерашния ден ние направихме безусловно същото, което те направиха преди една седмица, когато ни изненадаха “, сподели Борисов.
Ама в действителност ли Габриел не е питала министрите, които желае да са ѝ министри?
Не, не ги е питала. Това споделиха 11 от посочените от Мария Габриел за министри. Те изпратиха и заявления, с които отхвърлят номинациите си за министерски постове.

Христо Иванов загатна и едно от предложенията на Габриел - за министър на електронното ръководство. Кандидатът въобще не е бил обсъждан по време на договарянията. „ Свързаха се с него наши хора. Оказа се, че с него не е говорено “, сподели Иванов.

Габриел не отхвърли това.
Може ли Габриел да промени листата си с министри?
Може.

Указът, публикуван от президента, е наложителен единствено за името на претендента за министър-председател. демонстрират, че е допустимо Габриел да бъде определена за министър председател, а след това да бъде гласуван състав на кабинет, който е друг от показания от нея пред президента.
А за какво се скараха ГЕРБ и ПП-ДБ?
Тук версиите се разминават.

Още от първата от с вечер от ГЕРБ споделиха, че ПП-ДБ „ желаят да имат цялата власт непременно, без да споделят тази власт “.

От партията на Борисов, а и самият той, настояват, че в действителност казусът е с поста на военния министър Тодор Тагарев .

„ Какво му е толкоз значимото на Тагарев, че един Тагарев да ни прати на избори “, сподели Делян Добрев.

От ПП-ДБ отхвърлят казусът да е с министрите, а съгласно тях промяната на Тагарев в никакъв случай не е била тематика в договарянията. Те споделят още, че главният проблем е отводът на ГЕРБ да подпише съглашение за промени в правосъдната система, битката с корупцията и специфичните служби.

„ Не бяха съгласни, [Пеевски и Борисов бел.ред.], господин Пеевски не е склонен да разреши...да стане ясно за всички, че той няма право на първа брачна нощ за образуването на органите на правосъдната власт “, сподели Христо Иванов.

Жокер за това, че казусът идва точно от промените, има и в проблема за службите. От месеци и работата на специфичните служби. Бойко Борисов и Делян Пеевски пък неведнъж декларират, че службите работят добре.

„ За нас, от Движение за права и свободи, службите работят извънредно добре “,.

В сряда сутринта Борисов сподели, че не е имал проблем да подпише съглашението за промени. Не сподели обаче за какво не го е подписал, откакто не е имал проблем да го подпише.
А какво е това съглашение за промени?
Споразумението за промени и стратегия на държавното управление беше едно от главните условия, които и ПП-ДБ, и ГЕРБ заложиха при започване на договарянията преди ротацията.

Всичко стартира в края на февруари, когато, който залага продължение на измененията в правосъдната система, механизъм за назначение на членовете на регулаторите, в това число и във Висш съдебен съвет, промени в службите и битка с корупцията. Това предложение.

По-късно с сходно наличие, в който резервира място за Движение за права и свободи във вземането на решения за назначения в регулаторни органи, въпреки и партията да не беше упомената поименно.

Накрая по време на договарянията двете партии споделиха, че са постигнали единодушие по общ документ, който беше.

В него има още едно значимо нещо – за решенията, които изискват поддръжка от най-малко още една парламентарна партия, няма непокътнато място за Движение за права и свободи т.е. да вземем за пример при избора на членове на Висш съдебен съвет, които могат да изберат да вземем за пример основния прокурор, Движение за права и свободи няма обезпечено присъединяване.

Видимо това ядоса Пеевски, тъй като той сподели - „ Ако олигархията желае да превземе правосъдната власт, ние с всички демократични средства ще спрем това “.
Някой подписвал ли е това съглашение?
В сряда сутринта Рая Назарян от ГЕРБ сподели по бТВ, че съглашението в действителност е „ утвърдено “ от Христо Иванов и е подписано от Мария Габриел . В понеделник думите ѝ бяха тиражирани все едно Иванов също е подписал.

Самият Иванов отхвърли да е подписвал, отхвърлиха и всички други водачи на ПП-ДБ. Подпис липсва и от Бойко Борисов, а цялата драма на мен ми звучи като още звук, който да разсее всички нас – публиката.
Ще си кажат ли „ извинявай “ и ще продължат ли да договарят?
Може да ви е смешно, само че към ПП-ДБ за това договарянията да продължат, беше „ едно огромно извинявай “. По-конкретно опрощение за Мария Габриел за който във вторник вечер я назова – „ най-новото и най-красивото лице на мафията “.
Най-новото и най-красивото лице на мафиятаАсен Василев за Мария Габриел
Ден по-късно той сподели, че се извинява на Габриел като жена, само че не и като претендент за министър председател. Това беше без значение, тъй като след това той сподели, че няма да има повече договаряния за първия мандат.

Така ГЕРБ би трябвало или да потърси поддръжка от други партии, кабинетът ѝ да не бъде признат от Народното събрание или въобще да не бъде гласуван и Габриел да върне несбъднат мандат на президента.
Пак ли Радев ще ръководи, в случай че има нови избори?
Не напълно. Формално той ще уточни служебния министър председател, само че съгласно последните ремонти в Конституцията е задължен да избира премиера от съответен лист. Освен това Народното събрание ще продължи да работи даже и по време на ръководството на служебното държавно управление т.е. ще може значително да лимитира дейностите му.
Кой може да стане длъжностен министър председател?
Радев може да избере за длъжностен министър председател единствено човек от следния лист:
Председател на Народното събрание (в момента това е Росен Желязков, ГЕРБ);Председател на Върховния касационен съд ( Галина Захарова );Управител и подуправители на Българска народна банка ( Димитър Радев, чиито подуправители са Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков );Председател или зам.-председатели на Сметната палата – Димитър Главчев, Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров ;Омбудсман или негов заместител. В момента народен омбудсман към момента е Диана Ковачева, която обаче беше определена за член на Европейски съд по правата на човека. Нейна заместничка е Елена Чернева – Маркова.

С дребни изключения множеството от тези евентуални служебни министър председатели са директно или индиректно свързани с ГЕРБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР