Със съвместни действия ще направим възможен добива на недървесни горски

...
Със съвместни действия ще направим възможен добива на недървесни горски
Коментари Харесай

Създават регламент за добив на диворастящи гъби, трюфели и плодове у нас

Със взаимни дейности ще създадем вероятен добива на недървесни горски артикули през новия сезон. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доктор инж. Мирослав Маринов по време на среща с представители на неправителствени организации на ловците, преработвателите и търговците на трюфели и горски гъби, която се организира в Министерство на земеделието и храните. В полемиката присъединяване взеха и изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по горите инж. Стоян Тошев, както и специалисти от ИАГ и Министерство на земеделието и храните.

Участниците разискаха основаването на правилник, който да направи вероятен добива на диворастящи гъби и плодове, включително и трюфели, както за идния сезон, по този начин и за в бъдеще. Дискутирани бяха и разнообразни механизми за разрешаване на проблемите при осъществяване на стопанската им активност.

Шестте държавни горски предприятия в страната ще издават позволителните за прилагане на диворастящи гъби и трюфели.
Заместник-министър Маринов сподели още, че все още в към 80 % от проектите на горските стопанства в страната е заложено прилагане на диворастящи гъби и трюфели. „ Там, където не е планувано прилагане, ще се подхващат дейности за актуализация на проектите “, уточни още той.

Предстои през идната седмица да бъде издадена заповед, която ще промени настоящата, съгласно условията на Закона за горите и да дефинира цените на позволителното за прилагане.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР