Със 70 години закъснява развитието и реформата в БДЖ. Хората

...
Със 70 години закъснява развитието и реформата в БДЖ. Хората
Коментари Харесай

70 години закъснявала реформата в БДЖ според Гвоздейков

„ Със 70 години закъснява развиването и промяната в БДЖ. Хората не заслужават това отношение. Нека от през днешния ден да ни светва алената сигнална лампа, че това не може да продължава и не трябва да разрешаваме това да се случва. Визията ми е пускане на модернизацията занапред “, съобщи пред Нова телевизия министърът на превоза Георги Гвоздейков.

„ Смених управлението на БДЖ поради резултатите и безхаберието. Някой в България не си прави работата. Европа ни демонстрира, че не можем да се оправим с такива планове. В историята на Министерството на превоза може би за първи път влиза европейската прокуратура. Предполагам, че и на тях им е пристигнало до гуша да се наливат милиарди и отсреща да няма нищо “, сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков. Миналата седмица от Европейската прокуратура оповестиха, че са почнали инспекции на два плана за възобновяване на железопътна инфраструктура. Първият е за сектор сред градовете Костенец и Септември по линията София – Пловдив, а вторият – за рационализация на жп правата сред Оризово и Михайлово.

Възложител е НКЖИ, а изпълнителите са компании, които основават консорциуми, тъй като не дават отговор на условията. Някои от участниците банкрутират и разпореждат действия на подизпълнители.

„ Неофициално знам, че възлагането е на компании, които основават консорциуми, тъй като не дават отговор на условията. По-нататък някои от участниците в консорциума банкрутират, стартират да се трансферират отговорности, разпореждат се действия на подизпълнители. Резултатът е изхарчени милиарди и отсреща няма нищо направено “, изясни Георги Гвоздейков.

Според него до края на 2026 година проектът е да приключат всички инфраструктурни планове, тъй че жп превозът да е по-бърз.

По думите му преносимият състав би трябвало да се движи с оптималната скорост. „ Това ще разреши дистанцията София – Пловдив да може да се изминава за един час. Дистанцията от София до Бургас би трябвало да бъде изминато от 3,5 часа най-много. При оптималната скорост 160 км/ч това е, което може да се направи и ще бъде триумф. Ландшафтът може би не разрешава по-висока скорост, подобряваме старите трасета. Където сега се прави ремонт ограничаването е 30 км/ч. Не понасям такова безхаберие и съм поел самодейност да стартираме да подобряваме комфорта. Така че сме изпратили писма до доставчиците на преносим състав, с цел да обезпечат подобен даже и втора ръка, който е относително ново потомство, с цел да модернизираме наличния “, изясни Гвоздейков./Tribune.bg

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР