Със 170 гласа за парламентът прие предложението на Демократична България

...
Със 170 гласа за парламентът прие предложението на Демократична България
Коментари Харесай

Парламентът свали ветото за Северна Македония спрямо френското предложение

Със 170 гласа " за " Народното събрание одобри предлагането на " Демократична България " за даване на мандат на Министерски съвет да одобри предлагането на Френското председателство за Северна Македония.



Народното събрание удостоверява изискванията, при които България може да поддържа която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Северна Македония, а точно:
Ефективно осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 и протоколите от съвещанията на междуправителствената комисия по този договорГарантиране правата на Българите в РСМ, в това число посредством тяхното регистриране наедно с другите нации в конституцията на РСМ.Наличие на европейски гаранции по осъществяване на изискванията по точки 1 и 2
За тази цел държавното управление на Република България следва да утвърди препоръчаните от Френското председателство план за преговорна рамка и за изводи на Съвета на Европейски Съюз при осъществяване на следните условия:
Прецизиране на текста на плана на заключенията на Съвета, тъй че да подсигурява вписването на българите в конституцията на РСМ в наредбите, в които са упоменати другите нации и на равна основа с тези народиПодобряване на препоръчаните план за преговорна рамка и план на изводи на Съвета за по-ясно отразяване на събитието, че нищо в процеса на присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като признание от страна на Република България за съществуването на македонски езикГаранции, че добросъседството остава водоравен аршин в границите на целия развой на присъединение на РСМ към Европейски Съюз, за чието осъществяване Европейска комисия да осведоми Съвета преди всяка междуправителствена конференцияВключването на препоръка към Договора да добросъседство от 2017 и протоколите от съвещанията на взаимната междуправителствена комисия по отношение на одобряването от Съвета на Европейски Съюз на общите позиции за междуправителствените конференции Европейски Съюз - РСМ
На тази основа и единствено при осъществяването на тези условия 47-ото Народно заседание ще чака от Министрески съвет да утвърди плана на преговорната рамка по едно и също време или след подписването на протокола от второ съвещание на смесената междуправителствена комисия по отношение на Договора за добросъседство, се споделя в решението на депутатите.

Одобряването на решението за повдигане на ветото за Северна Македония беше посрещнато с овации в пленарната зала.

Веднага след решението на Народното събрание ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов прочете позиция от водача на партията му Слави Трифонов от парламентарната естрада.

" Ще приказвам аз, само че ще чувате Слави. Току що ГЕРБ, Демократична България, Движение за права и свободи и Политическа партия одобриха предлагането. Имаме нова коалиция - Пеевски, Бойко, Кирил Петков и Христо Иванов са прегърнати. Майната им на достолепието и националното самочувствие! Аз моето решение го взех и през днешния ден стана ясно за какво! " - се споделя в позицията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР