Със 148 гласа за депутатите приеха на първо четене във

...
Със 148 гласа за депутатите приеха на първо четене във
Коментари Харесай

Специален управител от държавата ще може да поема ръководството на рафинерии

Със 148 гласа " за " депутатите одобриха на първо четене във вторник измененията в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и продуктите от нефтен генезис.  Против гласоподаваха единствено 23-ма депутати от " Възраждане ". 

Промените плануват – по образеца на Германия и Италия, да се вкара механизъм страната да поеме оперативното ръководство над търговци, опериращи с обекти, част от стратегическата инфраструктура при опасност за националната сигурност от проблеми с доставка на сериозни запаси.  

Специалният шеф ще се назначава със заповед на министъра на стопанската система за период от 6 месеца с опция да се удължава единствено един път за същия интервал.  Вносител е " Демократична България ".

Цончо Ганев от  " Възраждане " дефинира признатия законопроект по този начин:   " Безумие, скрито с доста лъскави изречения, само че действително е чиста проба национализация ".

Макар да поддържаха законопроекта, Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия се причисли към рецензиите:  " Дали е национализация, дали е нещо друго, аз не мога да кажа, само че в случай че желаеме този законопроект да бъде цялостен, за което бихме ви  подкрепили незабавно, в него обаче дано да бъдат и други стратегически обекти на страната ".

Мартин Димитров от Демократична България уточни, че днешното решение не е ориентирано съответно към рафинерията " Лукойл " в Бургас:  " Целта на този законопроект е да създадем България по-сигурно място. Да не чакаме да пристигна рецесия и след това да мислим какво вършим, а да бъдем готови. Този законопроект касае целия бранш " Нефт и нефтопреработка ", касае акцизни хранилища, касае рафинерии. Той не е написан за съответна компания, няма такова нещо ".

Делян Добрев от ГЕРБ добави:  " Тези текстове са нужни, с цел да знаят от " Лукойл ", от " Литаско ", или от която и да е друга компания, записана в Швейцария, в Холандия, в случай че ще и на Луната, че не могат да вършат в България каквото си желаят, не могат да ни шантажират, не могат да ни заплашват с това, че ще затворят ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР