Със 100 броя по-малко са превишенията на фини прахови частици

...
Със 100 броя по-малко са превишенията на фини прахови частици
Коментари Харесай

По-чист въздух дишали столичани тази зима спрямо миналата

Със 100 броя по-малко са превишенията на фини прахови частици във въздуха на София, регистрирани от измервателните станции на Изпълнителната организация по околна среда през първите три месеца на 2018 година, по отношение на първото тримесечие на 2017 година Освен количествено, понижението е и качествено, като регистрираните междинни концентрации за тримесечието варират в диапазона сред 30 и 53 µg/m 3, до момента в който година по-рано са в диапазона 52-77 µg/m 3.

„ Намаляването на броя на среднодневните превишения и на самите междинни концентрации на фините прахови частици е резултат от комплексните ограничения, които общината дружно с жителите подхваща за възстановяване качеството на въздуха. Тенденцията за понижаване е трайна и упованията ни са тя да се резервира. Вярвам, че все по-ясно се осъзнава, че всички участваме във образуването на качеството на въздуха и че от всички нас зависи какъв тъкмо въздух ще дишаме. Дали ще слезем от автомобила си и ще се качим в градския превоз, дали ще оставим колата си да пуши или ще я приведем в редовност, дали ще изхвърляме по график едрогабаритните боклуци или не, дали ще паркираме в зелените площи или не, дали ще изберем екологично отопление или не - това са ежедневни дребни избори, които всеки от нас прави съгласно опциите си “, съобщи зам.-кметът по околна среда Йоана Христова.

Тя напомни, че през последната година Столична община извършва комплекс от над 100 заложени ограничения от Актуализираната стратегия за възстановяване на качеството на въздуха в София до 2020 година Една от тях е и признатият през януари от Столичният общински съвет Механизъм с дейности при превишения на фини прахови частици.

За пръв път тази зима беше въведен „ зелен билет “ за градски превоз. Еднодневната „ зелена “ карта за цялата мрежа на градския превоз коства 1 лев и влиза в действие при стойности на фините прахови частици над 200 µg/m3 най-малко два поредни дни на две градски автоматизирани станции или на 4 градски автоматизирани станции в един ден. Тези условия бяха на разположение на 28 януари, когато жителите, закупили сходни билети бяха 30 000 зелени билета.

През първите 3 месеца на тази година общината е упълномощила измиване на улици и булеварди 33 пъти, а общата повърхност на измитите пътни платна е 3 177 дка. Междувременно Столична община започва акция за поощряване на различното на персоналните коли напредване в градска среда – в това число с градски превоз, колело или пешком. Лице на акцията е артистът и артист Орлин Павлов. Анализите демонстрират, че 57% от замърсяването на въздуха идва от превоз, до момента в който София е европейската столица с най-вече коли на глава от популацията, а в 70% от колите се вози единствено по 1 човек.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР