Сарказмът е язвителна насмешка и се определя като най-високата степен

...
Сарказмът е язвителна насмешка и се определя като най-високата степен
Коментари Харесай

Как емотиконите служат на сарказма ви?

Сарказмът е язвителна подигравка и се дефинира като най-високата степен на подигравка. В общи линии нормално има отрицателна отсенка. Насочен е против нездравословни феномени от заобикалящия ни свят и има за цел да ги осмее. Ще разпознаете сарказма по остротата на езика и безпощадността на изобличението. Ако съпоставим с иронията, която също има за цел да осмива и изобличава, само че в по-мека степен и по-скоро се свързва с остроумието, то тук акцентът е върху явното неодобрение от обещано държание и/или събитие.

Каква обаче е връзката сред сарказма и емотиконите?

Случвало ли ви се е да останете неразбрани от другари, когато си пишете известия с тях и се опирате на черно възприятие за комизъм, подигравка или жлъч? Възможно е даже да ви се разсърдят, в случай че виртуалните ви събеседници не са в положение да схванат написаното. Това се дължи на обстоятелството, че: 1) не всеки е организиран по този начин, че да възприема нюансите на мисълта; и 2) при онлайн общуването хората не могат да видят изражението и жестовете ви, които са в помощ на изразения жлъч. Когато поддържате връзка онлайн с някого, вие създавате цяла една палитра от страсти, която включва думи, мимики, жестове, изражения, които работят дружно, с цел да постигнете стремежи резултат.

При онлайн общуването това е невъзможно  и общо взето можете да си навлечете редица неприятности. Особено в случай че индивидът, с който си пишете, не ви познава задоволително добре.

Пробвайте обаче да добавите емотикон в известието си и ще видите, че нещата внезапно ще се трансформират. Учените са открили, че в случай че добавите емотикон до думите си, то те имат по-голям късмет да се възприемат като смешка. Най-убедителният емотикон в това отношение е намигащото дребосъче , което смекчава сарказма и демонстрира на събеседника ви, че се шегувате. Без намигащо дребосъче шегите ви могат да останат неразбрани.

По материали от journals.sagepub.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР