Сърфисти и приятели на морето отново насочват внимание към замърсяването

...
Сърфисти и приятели на морето отново насочват внимание към замърсяването
Коментари Харесай

Сърфисти и приятели на морето в акция за почистване на плажове

Сърфисти и другари на морето още веднъж насочват внимание към замърсяването на крайбрежието. Акцията за разчистване на един от най-красивите плажове на юг е под мотото: " Черно море без пластмаса и бетон ".

Над 60% от отпадъците, изхвърлени от Черно море по крайбрежието, са пластмаса.

Снимка: btvnovinite.bg

Това демонстрира изследване на Басейновата дирекция. Обследвани са 10 от най-големите, само че безстопанствени плажни линии по Черноморието.

" Това са артикули от всекидневието, от бита – сламки, бъркалки, прибори… Повишава се екологичната просвета на обществото, информираността, хората стават по-внимателни ", изяснява Мирослава Робинсън – шеф отдел " Опазване на морските води и мониторинг ".
Доброволци почистват плажовете край Варна Обичайно, най-вече са пластмасовите боклуци
Резултатите демонстрират, че общият брой и тежестта на морските боклуци по брега понижават.

Снимка: btvnovinite.bg

Изследването не обгръща зимата, а тъкмо тогава морето изхвърля най-вече отпадъци, регистрират екоорганизации. При последния си поход в резерват Ропотамо от " Зелена Странджа " откриват, че един от заливите е заринат от боклуци.

Владимир Димитров от Сдружение " Зелена Странджа ", отбелязва, че плаж, койта е бил почестен, в този момент е като бунище. По надписите и по типа на отпадъците си личеше, че множеството са от Турция, от Румъния, от Украйна, прецизира той.
Сърфисти провеждат разчистване на плажа " Ропотамо " за по-чисто море Инсталация от събраните боклуци ще сложи на фокус все по-наболелия проблем със замърсяването на моретата и океаните
Учените в Бургас работят по план за понижаване на пластмасовите частици в акваторията на Черно море.

" Идеята е да получаваме информация за типа на замърсяването, да можем да оценим равнищата на замърсяване и да работим с ефикасни ограничения за тяхното минимизиране ", споделя Севдалина Турманова – районен представител на Българска академия на науките.

Първата стъпка е възбраната за потреблението на пластмаса от туристите на остров Света Анастасия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР