Сърбия ще събере необичайна компания на 9 и 10 октомври

...
Сърбия ще събере необичайна компания на 9 и 10 октомври
Коментари Харесай

Три балкански държави планират "малък Шенген"

Сърбия ще събере необикновена компания на 9 и 10 октомври - президента Александър Вучич и министър председателите на Албания и Северна Македония, Еди Рама и Зоран Заев. Тримата, връзките сред които не всеки път са топли, ще разискват общи стопански планове, наречени в локалните медии с термина " Малък Шенген ".

Случаят с " Фолксваген " - за чийто цех (вероятно в Турция) Сърбия също се конкурираше с България - демонстрира, че страните от Западните Балкани са " прекомерно малк, с цел да привлекат световни вложители ". Ако те работят дружно обаче, това може да се промени и да са конкуретни както в Европейски Съюз, по този начин и на други пазари, счита вицепремиерът и транспортен министър Зорана Михайлович, представена от организация МИА.

По думите ѝ не става дума за сходство на " нова Югославия " (Сърбия и Северна Македония бяха част от федерацията), а просто за планове с икономическа логичност и за дейности като унищожаване на митнически и други бариери и стъпки, улесняващи свободно придвижване на хора, артикули и услуги - " един тип дребен Шенген ".

Според Михайлович трите страни би трябвало да помислят и за координиране на инфраструктурната политика, а първа стъпка може да е " основаването на районна мрежа за зареждане на електрически транспортни средства ". Съвместни дейности като опростяване на тол такси (плащани на пунктове по пътищата) също са допустима стъпка, с цел да се реализира без прекъсване.

" Епохална концепция "

Това е и повода през вчерашния ден Вучич да каже на Общото заседание на Организация на обединените нации, че тримата водачи ще се съберат в Белград. Президентът твърди, че самодейността е била негова и че би желал да включи и Прищина в този формат.

С Косово обаче Сърбия е в тежък митнически спор, откакто акцията на Белград за " анулация на признаването " подтикна Прищина да вкара 100 % мита върху вноса от северната съседка. Все отново Вучич споделя, че желае да сплоти в самодейността задачите Западни Балкани (страните от тях отвън ЕС), а това включва и Босна и Херцеговина (и нейният импорт се отсрочва с косовски мита) и Черна гора.

Вчера Вучич назова тези проекти " епохална концепция ", която по думите му е призната от Заев и Рама с " цялостен консенсус ". По думите му страните желаят " да се свържат по-тясно политически и стопански " и да " излизат като блок пред Европейския съюз и други, а не поединично. "

Вероятно място на за срещата съгласно него е Нови сад (министър Михайлович загатна столицата Белград).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР