Сърбия придоби от Кипър 11 хеликоптера Ми-35 руско производство, съобщава

...
Сърбия придоби от Кипър 11 хеликоптера Ми-35 руско производство, съобщава
Коментари Харесай

Сърбия купи руски военни хеликоптери от Кипър

Сърбия закупи от Кипър 11 хеликоптера Ми-35 съветско произвеждане , оповестява " Ройтерс ".

Президентът Александър Вучич разясни, че задачата е страната му да укрепи военновъздушните си сили и да резервира военното си превъзходство в района.

През 2021 година държавните управления на Кипър и Сърбия се споразумяха за продажбата на остарели Ми-35, нуждаещи се от главен ремонт , против неуточнена цена, част от която Белград заплати посредством износа на сръбски оръжия.

" Платихме повече от половината на нашите кипърски братя с нашите оръжия, най-вече артилерия ", уточни Вучич във военновъздушната база Батайница покрай Белград.
 Сърбия се хвали, че дава 500 млн. евро повече от България за защита
Сърбия се хвали, че дава 500 млн. евро повече от България за защита

Белград купува още два съветски хеликоптера, Вучич желае " мощна войска "

Освен това той разгласи продажбата на 48 сръбски самоходни гаубици на обща стойност 311 милиона евро, без обаче да прецизира на коя страна. " Тази процедура към момента би трябвало да мине през техния парламент ", разяснява Вучич.

Сърбия е претендент за присъединение към Европейския съюз и има една от най-големите армии измежду страните от Западните Балкани. Въпреки че тя към момента разчита на някогашни руски военни технологии, през последните години закупи западни и китайски оръжейни системи и самолети.

През юни Вучич заяви, че Белград договаря за Страната към този момент закупи хеликоптери и транспортни самолети " Еърбъс ".

Въпреки че Сърбия поддържа боен неутралитет, тя се причисли към програмата " Партньорство за мир " на НАТО за страни, които не се стремят да се причислят към Алианса.

Белград ограничи военното съдействие с Москва, откакто съветските сили нахлуха в Украйна и осъди нашествието. За разлика от Европейски Съюз и други западни страни обаче, тя
 Сърбия се интересува да купи съветски бойни хеликоптери
Сърбия се интересува да купи съветски бойни хеликоптери

Балканската страна може да се снабди с хеликоптерите от Беларус
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР