Сърбия потъна в скръб след вчерашната стрелба в училище в

...
Сърбия потъна в скръб след вчерашната стрелба в училище в
Коментари Харесай

Скръб в Белград , в критично състояние остава едно от пострадалите деца

Сърбия потъна в тъга след вчерашната пукотевица в учебно заведение в Белград, при която 13-годишен възпитаник умъртви 9 души, а преподавател и шестима възпитаници бяха ранени.

Едно от ранените деца от остава в сериозно положение. Момичето е претърпяло незабавна интервенция и се намира в интензивно поделение в педиатричната болница в Белград. Други две потърпевши момчета са в устойчиво положение и се чака да бъдат изписани в околните дни.

Сърбия разгласи 3-дневен печал след нещастието, а вълната от съпричастност към околните на жертвите не стихва.

Ученици от разнообразни и учебни заведения на друга възраст идват през сълзи да отдадат респект пред жертвите. Някои от тях описаха пред камерата ни, че се усещат тъжни и уплашени от случилото се.

" Много сме тъжни. Изплашени сме, какво ще се случи в този момент. Нямам думи за този случай ", покъртен е възпитаник от учебното заведение.

" Вчера нямах първи час. Минавах около учебното заведение, когато чух изстрели. Въобще не подозирах, че в учебното заведение може да има пукотевица. Помислих си, че е някакъв престъпен случай. Но когато отидох настрана и видях деца да плачат.... Въобще не чаках, че стрелецът ще се окаже дете. Той е по-малък от мен. Повечето от жертвите са девойки. Може би, в случай че родителите му бяха говорили с него, в случай че не беше унизен в учебно заведение, момчето нямаше да има причина да направи това ", счита ученичка от учебното заведение.

Служител на учебното заведение, което се трансформира в сцена на нещастието, показа, че ще запомни убития охранител с неговата доброта.

" Като човек сътрудника ми беше свръхестествен, постоянно да помогне, когато и да е ", спомня си охранител.
13-годишният Коста, който извърши жестокото всеобщо ликвидиране, е влезнал в учебното заведение с два револвера, съхранявани от татко му в каса, заключена с код. В домът му е открит лист с евентуални жертви. Момчето е било амбициозно - с положително държание и отлични оценки.

И до момента в който проверяващите и обществото към момента търсят отговорите за претекстовете, които да подтикнали 13-годишно момче да извърши такова ужасяващо всеобщо ликвидиране, данни на неправителствени организации слагат въпроса за огромното количество незаконно оръжие в Сърбия.

" Тука беше един безпорядък, в който всеки от родителите търси детето си и не знае нищо за него. Знаеше се, че има жертви, само че той не знае дали детето му е сред тях. Другият проблем е какъв брой законно и нелегално оръжие има в Сърбия, останало от някогашните юговойни. И аз през днешния ден открих информация от Белградския център за непоклатимост, в която се споделя, че жителите разполагат в района с девет пъти повече оръжие от армията и полицията. И в това отношение класацията се води от Сърбия и Черна Гора, които разполагат с по 40 броя леко оръжие на 100 поданици. Повечето от това оръжие е нелегално ", описа Ели Юрукова, сътрудник на БГНЕС, която се озовава на мястото на нещастието малко след стрелбата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР