Сърбия планира да заеме милиарди евро от Китай и други

...
Сърбия планира да заеме милиарди евро от Китай и други
Коментари Харесай

Сърбия планира да заеме милиарди евро от Китай за развитие на инфраструктура

Сърбия възнамерява да заеме милиарди евро от Китай и други страни през идващите няколко години, с цел да ги влага в районни планове, заяви през днешния ден сръбският министър на инфраструктурата Зорана Михайлович в изявление за Ройтерс.

Китай счита Сърбия и други балкански страни за част от своята амбициозна самодейност "Един пояс - веднъж ", целяща да обезпечи пазар за китайските компании.

През последното десетилетие Пекин влага милиарди долари в балканския район, основно посредством китайски банки и компании за строителство на железопътни линии, пътища и електроцентрали.

Сърбия желае да се причисли към Европейския съюз и за тази цел би трябвало да заздрави икономическите си връзки със прилежащите страни, в това число с някогашните югославски републики, множеството от които бяха нейни врагове през войните от 90-те години.

Досега Сърбия е привлякла вложения на стойност 14,5 милиарда евро, в това число от Китай и Русия, сподели Зорана Михайлович.

Тя добави, че китайските вложения в инфраструктурата на Сърбия са близо 5 милиарда евро.

Сръбското държавно управление се надява, че вложенията в инфраструктурата ще допринесат за растежа на стопанската система. Международният валутен фонд и централната банка на Сърбия предвиждат 3,5 % напредък тази година, което е спад спрямо миналогодишните 4,4 %, а сред 2020 и 2022 година плануват към 4 % годишен напредък.

"Държавата би трябвало да стартира нови вложения, в случай че желае непрестанен стопански напредък, или можем да имаме огромни проблеми ", сподели Михайлович, която е и вицепремиер в кабинета на Ана Бърнабич.

За да реализира това, Белград възнамерява да влага до 8 милиарда евро в средносрочен проект в инфраструктурата, основно в планове, финансирани от Китай, само че също и от Русия, Турция и Азербайджан, като част от по-широк проект за развиване на стойност 10 милиарда евро, огласен предишния месец от президента Александър Вучич.

Михайлович сподели, че Белград разисква с Русия план за 400 милиона евро за реорганизация на железопътна връзка с черногорското пристанище Бар. Сърбия възнамерява също да влага 150 милиона евро от Русия в нов център за надзор на железопътния превоз.

Турски компании ще строят път, свързващ Сърбия със прилежаща Босна и Херцеговина, а автомагистрала в Западна Сърбия ще се строи от азербайджанска компания за 370 милиона евро, сподели Михайлович.

Белград желае също да реконструира и железопътна линия към Северна Македония, добави тя.

През последното десетилетие китайски компании купиха единствената медна мина в Сърбия и стоманодобивен комбинат и вложиха в производството на електрическа енергия. През 2017 година Сърбия и Унгария започнаха строителството на финансирана от Китай железопътна линия сред Белград и Будапеща.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР