Сърбия обвинява НАТО за нарасналите рязко случаи на рак в

...
Сърбия обвинява НАТО за нарасналите рязко случаи на рак в
Коментари Харесай

Сърбия обвинява бомбардировките на НАТО за онкоболните в страната

Сърбия упреква НАТО за повишените внезапно случаи на рак в страната, измежду които и доста деца, съобщи РИА " Новости ".

През 1999 година НАТО употребява оръжия, съдържащи обеднен уран, в бомбардировките си над някогашна Югославия в опит да отбрани албанците в Косово.

Според сръбските данни те са довели до хиляди убити и ранени цивилни жители.

Сръбският президент Александър Вучич напомни това време на церемонията по откриването на новия Онкологичен институт. Според него сръбските лекари са уверени, че тези оръжия съществено са засегнали здравето на младото население в страната.

" Днес в Онкологичния институт научих, че от ден на ден и повече деца са диагностицирани с рак в нашата страна. Ще бъда почтен, изначало не имах вяра в теориите на обеднен уран [...], само че през днешния ден, откакто приказвах с лекари, Разбрах, че обедният уран е измежду доста от факторите, които предизвикват рак в ранна възраст ", сподели Вучич.

Той означи също, че ракът измежду деца е най-често диагностициран измежду тези от тях, чиито родители са родени към 1990 година Той съобщи, че Сърбия ще изследва по-нататък въпроса.

" Това е невиждано закононарушение и ние, като страна, ще се занимаваме с това доста съществено ", закани се президентът.

По-рано сръбският академик Любиша Ракич сподели, че количеството обеднен уран, който е хвърлен в балканските страни по време на интервенциите на НАТО, би било задоволително, с цел да се основат 170 бомби като тази в Хирошима. Сред най-широко публикуваните последствия за здравето от използването на такива оръжия са нарушена функционалност на щитовидната жлеза, рак и проблеми с плода при бременност. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР