Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово,

...
Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово,
Коментари Харесай

Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово

Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово , оповестяват РТК и N1.

Напрежението сред двете страни се повиш и в допълнение, откакто сръбската войска разположи няколко военни транспортни средства, както и самолети, покрай границата с Косово, след решение на държавното управление на Курти да стартира използването на съглашение, обвързвано с реципрочността на регистрационните номера.

Международната общественост прикани Косово и Сърбия да понижат напрежението на север.

Диалогът бе възобновен през днешния ден в Брюксел на техническо равнище.

Специалният делегат на Европейски Съюз Мирослав Лайчак даде няколко детайлности по отношение на дневния ред на срещите, до момента в който главната тематика ще бъде намирането на решение на актуалната рецесия.
 Русия настоя НАТО и Европейски Съюз да принудят Прищина да изтегли силите си от Северно Косово
Русия настоя НАТО и Европейски Съюз да принудят Прищина да изтегли силите си от Северно Косово

Те са ситуирани покрай границата със Сърбия

Вицепремиерът на Косово Бесник Бислими приказва след срещите си в Брюксел за деескалиране на обстановката. Достигнат е финален план за регистрационните номера и същото се чака да бъде утвърден от сръбската страна, преди съглашението да може да бъде наречено дефинитивно.

От понеделник Косово и Сърбия са се договорили за потреблението на стикери, вместо да сменят регистрационните табели .

Това е краткотрайно, до момента в който не бъде реализирано непрекъснато решение за свободно придвижване. Третата точка от съглашението, за което Косово се споразумя, е премахването на барикадите и замяната на косовската полиция с КФОР .

" Имахме няколко срещи, всички бяха двустранни, с господин Лайчак, който по-късно посредничеше сред страните . Целта за нас беше ясна да реализираме деескалация и да поддържаме взаимност с регистрационни номера. Досега стигнахме до финален план, който беше съвсем изцяло координиран. Остава единствено сръбската страна да даде дефинитивно съглашение. Споразумението планува три детайла. Първият, от понеделник, както Косово, по този начин и Сърбия, да употребяват стикери, вместо да сменят регистрационните табели, което бе нашата цел да имаме равно отнасяне. Това е краткотрайно и в границите на шест месеца ще бъде образувана работна група, която да откри непрекъснато решение за свободното придвижване на транспортни средства. Третата точка е обвързвана с деескалацията на обстановката, премахването на барикадите от двата гранични пункта . Съгласно това съглашение в събота КФОР ще бъде ситуиран в пунктовете , а след няколко часа ще бъде заменена Специалната полиция, която паралелно с барикадите ще напусне граничните пунктове ", сподели той.
 Урсула фон дер Лайен дойде в Белград
Урсула фон дер Лайен дойде в Белград

Ще води диалози за Косово и евроинтеграцията…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР