Сърбия, България и други страни в региона имат медии, които

...
Сърбия, България и други страни в региона имат медии, които
Коментари Харесай

ЕП: В България финансират проруски медии с пари от Запада

Сърбия, България и други страни в района имат медии, които намерено фаворизират съветската страна в нейната експанзия против Украйна и съзнателно пускат дезинформация за този спор, като в това време получават финансиране от Запада за своите интервенции, споделиха участниците в спор, извършен в Европейския парламент, пишат N1 и Euractiv.

В дебата стана ясно, че огромните западни компании, опериращи в района на Западните Балкани, постоянно популяризират в по този начин наречените кремълски медии, макар обстоятелството, че техните вътрешни политики и насоки не разрешават това, както и обществено изразеният им ангажимент за битка с дезинформацията, а освен в подтекста на експанзията на Русия против Украйна.

Медиите в Сърбия и България не са задоволително мощни, няма задоволително финансиране за качествена, самостоятелна публицистика, сподели Питър Хорокс, дълготраен шеф на БиБиСи.

Той изясни, че вместо това посредством реклами парите от Запада отиват в уеб сайтове и малките екрани, които имат ниски публицистични стандарти и поддържат проруския разказ.

Ето за какво е значимо рекламодателите, които се появяват в такива медии, да схващат този проблем, сподели Хорокс.

Данните на Центъра за проучване, бистрота и отчетност (CRTA) демонстрират, че над 65 % от рекламодателите в медиите, които отразяват отрицателно за Европейския съюз (ЕС) и позитивно за съветската агитация - идват от Запада.

Някои от тях не знаят по какъв начин се изразходват парите им за реклама, защото този вид решения постоянно минават през медиатори, които избират медиите, в които да популяризират.

Проблемът ескалира по време на пандемията от ковид, когато доста компании, без да знаят, финансират медии и портали, които популяризират дезинформация.

Руската война в Украйна сподели мащаба на казуса и уточни нуждата от прекъсване на сходни практики.

Ето за какво тези компании би трябвало да бъдат осведомени с действителността - че те непосредствено финансират пропагандата против техните лични страни.

Конференцията се концентрира върху медийната обстановка в членката на Европейски Съюз България и кандидатката за участие в Сърбия.

Клер Аткин, основен изпълнителен шеф и съосновател на института " Проверете моите реклами ", софтуерен наблюдаващ, профилиран в рекламната промишленост, акцентира, че бизнес фирмите, които купуват реклама в медиите посредством профилирани компании, нормално не знаят, че рекламите им приключват на проруски канали за дезинформация.

" Въпреки че интернет е бил употребен от доста години като фуния за продажба на артикули и услуги, в този момент откриваме, че той се употребява за продажба на хрумвания за радикализация ", сподели тя.

Тя изясни, че нейният институт е разпознал трите организации, които най-вероятно купуват реклами по телевизионни канали, система, при която бизнес фирмите " не знаят, че са там ".

" Така че Procter and Gamble, Coca Cola и Lidl доста евентуално не знаят, че са в тези проруски канали за дезинформация ", сподели тя, имайки поради огромни компании, чиито реклами са се появили в медии, които популяризират дезинформация.

За необятната общност на Балканите, изясни Аткин, името и марката на видна западна компания прибавят меродавност към публикации в пресата, съдържащи дезинформация.

В същото време тя призна, че бизнес фирмите не желаят да бъдат свързвани с " медии, които биха ги предиздвикали да се усещат неловко ".

Раша Неделков, програмен шеф на основания в Белград Център за проучване, бистрота и отчетност (CRTA), неправителствена организация, защитаваща демокрацията, разказа система в Сърбия, където е доста елементарно да се манипулира обществеността.

Той сподели, че сърбите одобряват вести главно от телевизионни станции, като пет ефирни малките екрани покриват територията. Според наблюдаване на CRTA за шест години сръбските медии като цяло са отразявали отрицателно за Европейски Съюз и позитивно за Русия и Китай.

Той сподели, че 95% от събеседниците на тези пет канала са от ръководещото болшинство, като президентът Александър Вучич се появява най-често. Например той сподели, че през 2022 година Вучич е имал 300 обръщения онлайн, всяко приблизително по 45 минути. В същото време той сподели, че 60% от рекламодателите са от " политическия Запад ".

" Компании от европейски страни са главните поддържащи медиите в Сърбия, които пък разказват Европейски Съюз по отрицателен метод ", сподели той, добавяйки, че сръбското отразяване на войната в Украйна е невероятно да се разграничи от съветската агитация.

Позовавайки се на небезизвестната Pink TV, известна с това, че популяризира блестящо развлечение с нон-стоп " турбо-фолк " музика, той сподели: " Pink основава розова действителност за сръбските жители. Те, да вземем за пример, отричаха клането в Буча (Украйна) в предаване, което беше сред рекламите на немската компания Lidl ", сподели той.

" Бихме желали да се опитаме да накараме тези компании да осъзнаят каква действителност поддържат за сръбските жители ", сподели той, наблягайки, че при тази наклонност поддръжката за Европейски Съюз в неговата страна е в свободно рухване.

България е изправена пред проблеми, сходни на Сърбия, тя остава най-уязвимата за съветска агитация от всички страни в Европейски Съюз. Подобно на Сърбия западните рекламодатели преобладават над 70% от българския рекламен пазар.

Аткин също засегна въпроса за PSYOPS, психическите интервенции за предаване на определена информация на публиката, с цел да повлияе на техните претекстове и справедливи разсъждения.

Тя сподели, че през 2021 година шефът по националната сигурност в Съединени американски щати е разпознал четири съветски PSYOPS под формата на уеб страници в Съединени американски щати, като съветските причинители се показват за американци.

Две седмици по-късно те са глобени, а всички работещи с тях са застрашени от 20 години затвор и солидни санкции.

Но месеци по-късно " Проверете моите реклами " откри 12 разнообразни обмена на реклами, работещи със Strom Front, един от съветските PSYOPS. И откакто " Проверете моите реклами " го заяви в техния бюлетин, всеки един продан на реклами падна, по нейните думи, тъй като знаеха, че това опонира на техните условия за обслужване и знаеха за рисковете.

Беше разисквано и разпространяването на дезинформация във Фейсбук, а представителят на Meta Мариса Хименес Мартин не се съгласи с мнението, че софтуерният колос печели от сходна реклама.

Аткин отвърна, че през 2016 година 4000 рекламодатели са се отказали от Breitbart, ръководен от Стив Банън, който евентуално е довел до избирането на Доналд Тръмп. " Същата тази година Breitbart е в първите 10 изявления във Фейсбук повече пъти, в сравнение с мога да преброя. Вие освен печелите от дезинформация. Вие я усилвате ", сподели Аткин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР