Сарафов може да смени заместниците си и да се оттегли,

...
Сарафов може да смени заместниците си и да се оттегли,
Коментари Харесай

Христо Иванов: Да очакваме, че всичко ще се превърне в парад на Снежанки и весели еленчета е нереалистично


Сарафов може да смени заместниците си и да се отдръпна, счита той

„ Прибързаният избор на Борислав Сарафов от Висшия правосъден съвет за изпълняващ длъжността основен прокурор е жертван на крах заради неналичието на публично доверие. Дори да има откровено предпочитание да бъде част от смяната в правосъдната система, както постоянно се случва в моменти на преход, той носи споделена отговорност с Иван Гешев и е скандално да го наследи. Това съобщи в изявление за „ Дарик радио ” съпредседателят на „ Демократична България ” Христо Иванов.

Според него може Сарафов да смени заместниците си и да се отдръпна от поста и. д. основен прокурор.

Иванов съобщи, че отстраняването на Иван Гешев е напълно заслуга на публичното мнение. Той препотвърди позицията да работи с всички парламентарни партии за конституционна смяна, която да реформира правосъдната система. Но посочи, че сериозността на смяната ще зависи още от това, какви хора ще бъдат определени на мястото на тези с изминал мандат във Висшия правосъден съвет и в Инспектората на Висш съдебен съвет.

Той разяснява и упованията: „ Имаме 63 депутати, това е нашият запас. С него можем единствено да опитаме. И този опит ще бъде в диалог с съперниците ни и с прокуратурата, в която 30 години са работили в антиселекция, и с Висш съдебен съвет, който избра Гешев. И да чакаме, че всичко това ще се трансформира в церемониал на Снежанки и радостни Коледни еленчета, е нереалистично. Но да стоим в профил, с цел да не си цапаме ръцете, е недопустимо. Разбира се, не става дума за договорка или пазарлък. Ние се опитваме да променим нещата, този опит е сложен, опасен, с не огромни шансове, само че не се крием и си носим отговорността. Ние сме институционалисти, ще работим с всички институционални средства, които имаме, и които не са доста - 63 депутати и един правосъден министър, с цел да напредваме по пътя на еволюцията. ”

Иванов позволи, че Българска социалистическа партия може да се включи в диалозите за конституционна промяна през тематиката за служебните кабинети.

По думите му служебният министър председател може да е закрепена позиция - да вземем за пример подобен да става ръководителят на Конституционния съд или ръководителят на Сметната палата. Или да се избира от  Народното събрание по някакви правила. Или пък да се преназначава към този момент работил длъжностен кабинет.

 

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР