Сараево. Служители на Агенцията за разследване и защита на Босна

...
Сараево. Служители на Агенцията за разследване и защита на Босна
Коментари Харесай

ТАСС: В Босна и Херцеговина задържаха седем сърби за военни престъпления

Сараево. Служители на Агенцията за следствие и отбрана на Босна и Херцеговина (СИПА, аналог на прокуратурата) задържаха седем сърби по обвинявания във военни закононарушения. Сред арестуваните е някогашният шеф на Специалната полиция на Република Сръбска военачалник Горан Шарич, съобщи СИПА, представена от TACC .

Отбелязва се, че арестуваните са упрекнати в присъединяване във военни закононарушения против цивилното население по време на войната в Босна (1992-1995 г.).

Според организацията на ветераните на Република Сръбска военачалник Горан Шарич беше освободен по всички обвинявания във военни закононарушения през 2018 година след 10-годишен развой. Новото задържане на Шарич и други поданици на Република Сръбска, което, съгласно организацията, е било осъществено в нарушаване на законовите процедури, беше наречено произвол от ветераните.

Босненската война е междуетнически спор на територията на Република Босна и Херцеговина сред въоръжени формирования от сърби, босненски мюсюлмани и хървати. Общият брой на починалите е към 100-110 хиляди души, броят на бежанците надвиши 2,2 милиона, което прави този спор най-разрушителният в Европа след Втората международна война.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР