Сараево. Посолствата на най-влиятелните западни държави и Европейския съюз в

...
Сараево. Посолствата на най-влиятелните западни държави и Европейския съюз в
Коментари Харесай

„ТВ 24“ : Западните посолства предупредиха властите в Република Сръбска , че водят Босна и Херцеговина към ескалация на кризата

Сараево. Посолствата на най-влиятелните западни страни и Европейския съюз в Босна и Херцеговина (БиХ) излязоха в петък вечерта със взаимно изказване, в което предизвестиха управляващите на Република Сръбска (РС), че подхващат стъпки за ескалиране на политическата рецесия, която заплашва стабилността на целия район, осведоми скопският ефирен канал “ТВ 24 “ .

По-рано в петък Народното събрание на Република Сръбска поддържа предложенията на члена на председателството на БиХ Милорад Додик за отдръпване на утвърждението за законите за държавната защита, косвеното данъчно облагане и Висшия правосъден и прокурорски съвет. Веднага след гласуването на законодателите в Баня Лука, посолствата на Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Италия и делегацията на Европейски Съюз реагираха със взаимно изказване, в което се показва, че това е недопустим развой, който подкопава основите на Дейтънското съглашение..

" Решението на Народното събрание на Република Сръбска да стартира правенето на закон за паралелните институции в районен съд е спомагателна стъпка към ескалация на рецесията. " „ Членовете на ръководещата коалиция на районен съд би трябвало да са наясно, че продължаването на придвижването по тази задънена улица на оборване на Дейтънското съглашение вреди на икономическите ползи на субекта, заплашва стабилността на страната и целия район и заплашва бъдещето на БиХ в Европейски Съюз “, се споделя в изказването.

В него се показва, че това единствено ще усили напрежението в БиХ, което като се изключи че блокира действието на държавните органи, единствено ще ограничи икономическите благоприятни условия, на които разчитат жителите, ще възпира вложенията и ще отклони фокуса от битката с корупцията.

Политиците в районен съд, както и тези във Федерация БиХ, са поканени да продължат разговора и незабавно да намерят решение на актуалната рецесия.

Политиците в БиХ са призовани неотложно да спрат да употребяват възпламенителната изразителност, която води до разделения и да се върнат на работа с цялостен потенциал в държавните институции и да разрешат насъбраните проблеми там, с цел да реализиран съглашение за промените, които са значима причина за продължение по пътя към участието на страната в Европейски Съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР