Сър Алфред Джоузеф Хичкок е английски кинорежисьор, продуцент, сценарист, създател

...
Сър Алфред Джоузеф Хичкок е английски кинорежисьор, продуцент, сценарист, създател
Коментари Харесай

Режисьорът, който създаде ужаса: Алфред Хичкок

Сър Алфред Джоузеф Хичкок е британски кинорежисьор, продуцент, сценарист, основател на доста от похватите в жанра на психологическия трилър.

Известен като "Господарят на съспенса ", той има сполучлива кариера в английското нямо кино и в първите ленти, които са озвучени. Обявен е за най-хубавият режисьор на Англия.

 y

Алфред Хичкок се ражда на 13 август 1899 година в Лондон в фамилията на прецизни католици. Той е вторият наследник и най-малкото от трите деца на Уилям Хичкок, продавач на зеленчуци и птици, и Ема Джейн Хичкок.

Кръстен е на брат на татко му. Алфред се разказва като доста уединен и затворен в детските си години, като това от елементи се дължи на обстоятелството, че е с наднормено тегло.

 y

Претърпява доста жестоки санкции от родителите си, което по-късно се отразява на филмите, които основава.

Хичкок посещава йезуитското учебно заведение "Св. Игнаций ", а по-късно Лондонския университет.

 y

Първата работа на Алфред е като чертожник и дизайнер на реклами. През този интервал той стартира да се интересува от снимка и е нает като дизайнер на заглавни надписи във филм на лондонския клон на филмовата компания, трансформирала се по-късно в "Парамаунт Пикчърс ".

 y

През 1920 година получава непрекъсната работа в киностудиото "Айлингтън ", където в продължение на няколко години създава дизайна на титри за неми филми.

След известно време стартира работа като асистент-режисьор.

 y

През 1924 година Алфред отпътува за Германия с режисьора Греъм Кътс, с цел да снимат кино лентата "Принцесата и цигуларят ", чийто съавтор на сюжета е Хичкок.

Там той следи част от фотосите на "Последният човек " на Фридрих Мурнау и остава мощно впечатлен от неговата работа.

 y

По-късно той ще употребява доста от сценографските техники на Мурнау в своите лични филми.

През 1925 година Хичкок режисира първия си филм и стартира да прави "трилърите ", с които става прочут. През 30-те години режисира класическите съспенси "Човекът, който знаеше прекалено много " и "39-те стъпала ".

 y

През 1939 година Алфред напуща Англия и отива в Холивуд. Първият филм, който прави там е "Ребека ", който печели "Оскар " за най-хубав филм.

Сред най-известните ленти на надарения режисьор са "Психо ", "Птиците ", "Марни " и "Прозорец към двора ".

 y

Неговите произведения са известни със своите ярки изображения на принуждение, макар че доста от сюжетите в действителност служат за стръв и са инструмент, чиято цел е разбирането на многопластови психически облици.

Появите на режисьора в личните му филми, както и неговите изявленията, кино филмови откъси и тв стратегия "Афред Хичкок показва " го вършат културна икона.

На 2 декември 1926 година Алфред се дами за Алма Ревил, която работи като асистент-режисьор на "Наемателят ", една от първите сполучливи ленти на режисьора. Хичкок и Алма имат едно дете - бъдещата актриса Патриша Хичкок, която се ражда през 1928 година

 y

Алфред Хичкок режисира над 50 пълнометражни кино лентата, а кариерата му продължава 60 десетилетия, той е легенда със своите новаторски похвати и техники.

Хичкок има още една неповторима дарба, която назовава “Всевиждащото око” - умее да види кино лентата още преди да е сниман.

Самият той споделя, че за него работата завършва след оформяне на режисьорската книга. Снимачният интервал и монтажа са “необходимата досада”.

 y

През 1979 година "кралят на ужаса " получава самопризнание за изцяло творчество от Американския кино институт, а една година по-късно кралица Елизабет II го посвещава в рицарство.

На 29 април 1980 година Хичкок умира умерено в съня си в Бел Еър, Калифорния. Жена му - Алма Ревил, наричана Лейди Хичкок, умира една година по-късно.

 y

Вижте още за известния режисьор във видеото от канала "Портретъ " във Vbox7.com

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК

Последвай ни и в Инстаграм ТУК!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР