Съпрузите присвоили над 1,5 млн. лв.Евгения и Николай Баневи криели

...
Съпрузите присвоили над 1,5 млн. лв.Евгения и Николай Баневи криели
Коментари Харесай

Откриха стая на Баневи със съкровища и документи

Съпрузите присвоили над 1,5 млн. лева


Евгения и Николай Баневи криели в специфична стая бижута със злато и скъпоценни камъни. Вътре били складирани и истинските документи на компаниите в офшорни зони, открили криминалисти, претърсвали имението на милионерите в столичния квартал “Бояна ”.

“За прокуратурата тези документи са по-ценни от всевъзможни съкровища, тъй като от тях стават ясни част от методите за източване на приватизирани предприятия. Предстои да бъде проследено придвижването на парите по тези офшорни сметки ”, съобщи заместител основният прокурор Иван Гешев (интервю с него четете на следващия ден в „Труд“).
 09_01-1  09_01-2  09_01-3  09_01-4  09_01-5
Както писа “Труд ”, в петък екипи на спецпрокуратурата, полицията и ДАНС започнаха претърсвания на офиси и парцели на Баневи. Разследването е почнало преди към 2 месеца и било формирано по сигнал от Дирекция на полицията, обвързван с източването на банкрутиралия цех “Полимери ” в Девня. На Николай Банев и брачната половинка му Евгения са били повдигнати задочно обвинявания за документни закононарушения, заграбване и пране пари и е издадена Европейска заповед за арест. Към момента има доказателства, че фамилията е присвоило над 1,5 млн. лева и има отговорности към страната за над половин милион лв., само че тези суми са единствено първични.

Още сутринта в петък съпрузите са били задържани в Ница. Френските управляващи са получили от нашите искане за претършуване и на наетата квартира на Лазурния бряг, където от няколко месеца се заселило милионерското фамилията и записало на учебно заведение там трите си деца на възраст от 9 до 13 година До момента в спецпрокуратурта не е бил получен отговор дали обискът е осъществен и какво е открито там.

Баневи имат голямо имение покрай Киноцентъра в кв. “Бояна ”. Тайната стая с документите и бижутата била в главната постройка, която проверяващите нарекли “мавзолея ”. Няколко часа ключар се опитвал да отвори бравата, струваща 800 лв., описаха от екипа. В уеб страницата на Министерство на вътрешните работи бяха качени фотоси, от които се виждат складови пространства със стелажи с облекла и обувки на богаташите. От тях се вижда, че едно от пространствата е било употребявано и единствено за склад на най-вече на дамските чанти на госпожа Банева. В постройката са открити също ловни пушки и муниции, само че най-вероятно те са законни.

Гешев изясни, че още от възпитаник знае за химическото дружество “Полимери ”, което е било най-голямото на Балканите. Николай Банев го придобил по време на всеобщата приватизация, когато не е имало никакви отговорности нито за частните купувачи, нито за страната продавач да управлява дали се резервира производството, работните места и така нататък “Вие публицистите наричате този развой “бандитска приватизация ”. В цех “Полимери ” 1800 служащи и техните фамилии са останали на улицата, а техният самун е трансфорат в имения, скъпоценности, злато и диаманти ”, сподели зам.-главният прокурор.

Схеми


„ Полимери “ АД източвано с години


Баневи ще дават отговор и за още 2 завода

Източването на “Полимери ” стартира по разнообразни способи още в края на 90-те години и в последна сметка се стига до безогледното рязане на скрап. При претършуване в петък в някогашен офис на Баневи във Варна, били открити истински документи, от които станали ясни част от схемите за източване на химическия комбинат.

Според наблюдващия делото спецпрокурор Мария Дойчева един от методите бил Баневи да показват свои сметки, в това число и в офшорни зони, където контрагентите да превеждат отговорностите си към завода. Вторият метод бил Баневи непосредствено да си взимат от постъпленията в касата на предприятието. То работило до 2010 година, а комерсиалната му активност траяла до 2012 година По същите способи фамилията постъпило с още две приватизирани от тях предприятия в Троян и в Костенец.

За другите случаи в годините са водени 4 каузи, които в този момент са обединени в едно от спецпрокуратурата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР