Съпругата на президента Десислава Радева получава почти минимална заплата. Възнаграждението

...
Съпругата на президента Десислава Радева получава почти минимална заплата. Възнаграждението
Коментари Харесай

Жената на президента получава срамно ниска заплата?

Съпругата на президента Десислава Радева получава съвсем минимална заплата. Възнаграждението обаче не ѝ се изплаща от президентската институция, защото публична служба " първа дама “ у нас не съществува. Оказва се, че приходът на госпожа Радева идва от нейната фондация " Живата вода на България “. Откакто я основа през 2017 година, тя си плащала ежемесечна заплата от приходите на сдружението за да си внася всички осигуровки към страната и да натрупа стаж за пенсия.

Размерът на заплатата ѝ обаче е към 883 лв., или със 100 лв. повече от минималното за страната заплащане. Това се схваща от имуществената декларация на президента Радев, подадена към КПКОНПИ. Там Деси е заявила годишен приход в размер на 10 600 лв.. Разделено на 12, колкото са месеците в годината, сумата е тъкмо 883 лв.. Едва ли тези пари биха стигнали даже за седмичните разноски на президентшата, която постоянно посещава първокласен фризьорски салон в столичния квартал " Лозенец “ и пазари фешън придобивки от скъпите бутици у нас. Преди време Радева оправда четирицифрените суми, които дава за една рокля, като показа, че средствата, с които си угажда, са от заплатата на брачна половинка ѝ. За информация – президентът взема по над 17 хиляди месечно, написа " Ретро ".

Мистерията със заплатата на първата дама обаче не завършва дотук. От известно време насам нейното съдружие " Живата вода на България “ в действителност не прави никаква активност. Последната му интензивност е била през март предходната година, когато Радева е направила дарения към украински бежанци, настанени в Кранево. Справка на " Ретро “ демонстрира, че даже формалният уебсайт на фондацията на първата дама към този момент не действа, евентуално тъй като е спряла да заплаща за поддръжката му.

По-рано през тази година стана ясно още, че от 2017 година насам, т. е. от самото му разкриване, Радева не е подавала доклади за финансовите доходи и разноски на своето съдружие нито в Министерството на правораздаването, нито в Агенцията по вписванията. През 2018 г. промени в три закона, засягащи юридическите лица с нестопанска цел със статут в социална изгода, каквото е сдружение " Живата вода на България “ на Десислава Радева, задължават сдруженията да публикуват годишни финансови доклади, консолидирани финансови доклади и годишни отчети. Отчитането става към регистъра, воден от Агенцията по вписванията. Такива обаче за фондацията на Радева не престават да липсват към този момент повече от 5 години. Така не излиза наяве с какви средства разполага сдружението, какви дарения получава и от кого.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР