Съпротивата срещу газопровода Северен поток-2 е свързана с икономически интереси

...
Съпротивата срещу газопровода Северен поток-2 е свързана с икономически интереси
Коментари Харесай

Интереси на конкуренти спъват „Северен поток 2”

Съпротивата против газопровода „ Северен поток-2 ” е обвързвана с стопански ползи на съперници, в това число на СаЩ. Това съобщи на работна закуска в границите на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург някогашният немски канцлер и ръководител на съвета на шефовете на компанията оператор Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) Герхард Шрьодер, представен от ТАСС.

„ Съединени американски щати се стремят да слагат кол в колелата на този план, въобще не демонстрират взаимност с Европейски Съюз, а работят в името на личните си стопански ползи, пробвайки се да попречат на осъществяването на плана „ Северен поток-2 ”. Ако погледнем по какъв начин президентът (на САЩ) се стреми да постанова наказания, то е ясно, че въпросът е да се продава американски полутечен природен газ на европейския пазар, без значение дали характерностите му дават отговор на газопреработващите мощности на Европа или не ”, сподели Шрьодер.

Той изрази вяра, че Европейският съюз ще успее да се опълчи на Съединени американски щати и да отбрани „ Северен поток-2 ”.

„ Съединени американски щати ни дават нови образци на сръчност и маневриране, само че дейностите им няма да останат без отговор. Надявам се, че Европейски Съюз ще откри сили в себе си да резервира привързаността си към този план и няма да следва линията на Америка ”, съобщи Шрьодер.

Той акцентира, че този план е нужен на Европа освен от позиция на енергийната сигурност, само че и за основаване на нови работни места. Шрьодер напомни, че предходната седмица са завършили подготвителните действия за полагане на газопровода и скоро ще стартират строителните работи.

Проектът „ Северен поток-2 ” планува построяването на две линии на газопровода с обща мощ 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Общата стойност на плана се прави оценка на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по плана Норд стрийм 2 е съветският газов холдинг Газпром. Европейски сътрудници по плана са немските компании Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската Анжи (Engie) и англо-холандската Шел (Shell).

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР