Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков изрази задоволството си от

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков изрази задоволството си от
Коментари Харесай

Кирил Петков: Хора, побъркахме ви от драми, но постигнахме резултати

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков изрази задоволството си от свършеното в Народното събрание.

" Промените в Конституцията ни дават опцията да претендираме, че сме създали промяна в правосъдната система по метод, по който ни имат вяра и извън. В момента щом гласувахме Конституцията, получих известие от Марк Рюте, който ми написа " Поздравления, вие го направихте ". С други думи до момента в който всеки ден се обясняваме по какъв начин реформираме, хората наблюдават същинските неща. От тази позиция съм доста удовлетворен от тази смяна ", сподели Петков в предаването " Лице в лице " по БТВ.

Той разяснява и нападките от Румен Радев. " Чух в действителност много нападателни думи за предколедно. Аз не желая да влизам в директна рецензия, само че не беше доста почтено по отношение на неговите гласоподаватели. Защото той доста добре осъзвнава няколко неща - че има смяната в правосъдната система, която от 33 години не дава правдивост на българите, и възприятието за безотговорност беше променено. Той го осъзнава това. Освен това за първи път Народното събрание на Нидерландия гласоподава за влизане на България в Шенген. И третото, което той осъзнава, е, че в последните месеци ние създадохме политическа конкуренция. Това се оказа нещо доста положително за системата. Ние с ГЕРБ се конкурираме непрестанно, само че по едно и също време с това трябваше да правим общи дейности. Това е някакъв върховен пилотаж в политиката. Много е по-лесно да се биещ с съперника си, в сравнение с да се опиташ да извършиш нещо дружно. Ежедневито беше доста мъчно в тези шест месеца, само че даде опция за резултати, които постигнахме. Конституцията беше единствено едно от тях. Вторият резултат бе бюджет, който е доста транспарантен. Всеки финансов разход на страната, за всяка община, за всяко министерство е с обособена линия в бюджета. Няма нищо прикрито покрито. Случи се, тъй като конкурирайки се и нямайки никакво доверие един на различен, взехме решение, че е по-добре да си го напишем и да го сложим намерено в бюджета. Всъщност този спор ни докара до положителни резултати. Инфлацията е паднала под 6 %, а приходите се качват с 10-15 %. Пенсиите ги качихме с 11 %. Сигурен съм, че и на ГЕРБ не им беше елементарно, само че постигнахме тези неща ", сподели той.

" Алтенративата на това ръководство беше да се влезе в шести длъжностен кабинет, в седми, в осми. Държавата ставаше от ден на ден без път. Народът по този начин ни подреди. Ние всички сме представители на едни общности в България. И на нас, и на ГЕРБ ни се е щяло да имаме цялата власт, само че по този начин са общностите в България сега, че ни сложиха на паритет. Доволен съм за Шенген, за бюджета и за това, че счупихме една перманентна власт, която се криеше в прокуратурата с новия публичен контракт.

Факт е, че тази голяма смяна в конституцията, която дава резултати за Шенген, Движение за права и свободи трябваше да бъде там ", уточни Петков.

 

" Никой няма силата едностранно да направи смяна и да смъкна министър. Хората ни сложиха в такава обстановка, че ние непрестанно водим борби. Беше очевадно - на първия ред, карахме се. Истински борби, не някакъв спектакъл. Истински не сме удовлетворени, само че най-после от тези борби показахме, че сега нито един министър не може да има политическа сигурност, че някой просто ще стои зад тила му и той няма да има проблем. Това непрестанно повдигане на напрежението, подсигурява, че би трябвало да си безспорен простак, в случай че си министър, да си помислиш за корупция през днешния ден. Защото от двете страни дебнем доста деликатно. И бихме употребявали всяка една опция в случай че някой тръгне да прави нещо неуместно, да го използваме против другите. Тази борба, резултатът от нея, е, че има подобен самоконтрол, че желая да ги успокоя, и да дам малко коледно въодушевление на хората. Побъркахме ви от драми в последните шест месеца. Но в случай че погледнете резултата и на стопанската система, и на бюджета, и за Шенген, за Конституцията, се случиха нещата. Вземете си въздух за две седмици-три, до момента в който са коледните празници. Защото наподобява, че колкото и да са тежки тези борби, крайният резултат за хората е добър ", съобщи още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР