Съпредседателят на Продължаваме промяната - Демократична България Христо Иванов обясни

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната - Демократична България Христо Иванов обясни
Коментари Харесай

До избора на Славов за правосъден министър се стигнало след блокаж на преговорите за кабинет

Съпредседателят на " Продължаваме промяната - Демократична България " Христо Иванов изясни в изявление за че до номинацията на Атанас Славов за министър на правораздаването се стигнало след блокаж на договарянията за съставянето на кабинет. По думите му " Демократична България " има капитал във връзка с осъществяването на промени в тази сфера и точно поради това се е стигнало до неговата номинация.

 Инфографика: Как се стигна до кабинета Инфографика: Как се стигна до кабинета " Денков - Габриел "

" В последния миг той се оказа вероятният компромис, откакто стигнахме до блокаж на вероятната фигура на министър на правораздаването сред " Продължаваме промяната " и ГЕРБ. Когато става дума за промяна в правораздаването, ние от " Демократична България " имаме избран капитал. И бяхме помолени и от двете страни да влагаме този капитал в лицето на Атанас Славов. Той има потенциала, политическия и експертния запас да подсигурява, че промяната ще е сериозна. Приемам това като гаранция за съвестност на желанията. Това значи, че в случай че нещата не вървят в вярната посока, Славов ще си подаде оставката. И това ще бъде доста явен сигнал ", сподели още Иванов.

До последно името на номинирания за правосъден министър в ротационния кабинет на Николай Денков и Мария Габриел не беше несъмнено, като се предполагаше, че това ще е Емил Дечев. В момента той е длъжностен зам.-министър на правораздаването. Днес в Народното събрание ще се гласоподава държавното управление на двете най-големи парламентарно показани партии.

 Процедурата по сформиране на кабинет е към края си, остава единствено гласуването в Народното събрание Процедурата по сформиране на кабинет е към края си, остава единствено гласуването в Народното събрание

Христо Иванов добави, че първите 9 месеца на кабинета, през които министър председател ще е Денков, ще покажат дали тази нова за България политическа структура с редуването на министър-председателите ще създаде промяната, за която упорстват от " Демократична България ". Именно поради това той не отговори изрично дали новата коалиция ще поддържа Мария Габриел за министър председател след 9 месеца.

" Всичко зависи от резултатите ", сбито съобщи Иванов.

Той за следващ път акцентира, че настояването на имунитета на водача на ГЕРБ Бойко Борисов би трябвало да се прегледа от комисия.

" Виждаме доста ясно и категорично, че тази активизация на прокуратурата се прави като реакция на обстоятелството, че Народното събрание има желание да я реформира и да ограничи пълномощията на основния прокурор. Той (бел. ред. Иван Гешев) упражнява в персонален интерес пълномощията си, с цел да брани своята безконтролност. Това е безусловно нелегитимно и нямаме причина да се надяваме, че от това ще произлезе дейно правораздаване. Стана пределно ясно, че до момента в който те са положителни другари, ги е предпазвал. Бил фактор делата да се държат на трупчета като гаранция за това другарство. Сега, когато другарството свърши, Гешев вади компроматите - мафиотска логичност на държание, която няма нищо общо с правораздаването ", добави Иванов.

 Гешев изиска имунитета на Борисов, с цел да му бъде повдигнато обвиняване Гешев изиска имунитета на Борисов, с цел да му бъде повдигнато обвиняване
Той посочи, че до 10-15 дни " Продължаваме промяната - Демократична България " могат да разгласят общата си кандидатура за кмет на София.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР