Съпредседателят на историческата комисия от страна на Скопие Драги Георгиев

...
Съпредседателят на историческата комисия от страна на Скопие Драги Георгиев
Коментари Харесай

Замразяване на историческата комисия за година-две предлагат от Скопие

Съпредседателят на историческата комисия от страна на Скопие Драги Георгиев уточни пред македонска телевизия, че е склонен активността й да бъде замразена за прочут интервал, до момента в който се възстановява политическата атмосфера сред двете страни. Според Георгиев точно комисията пречи на този развой, осведомят от Българската национална телевизия.

Георгиев уточни още, че взаимното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари сред български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на благосклонност на двете държавни управления и не е в съгласие с Комисията.

Вече две години Историческата комисия работи по формулирането на текст, който да разреши такова честване, само че единодушие по него няма, изяснява Георгиев. Той акцентира, че комисията още дебатира по делото и личността на именития бунтовник.

Драги Георгиев показва също, че терминът " обща история ", записан в Договора за другарство и добросъседство от 2017 година, съгласно него е прекомерно общо дефиниран и разрешава на България да пояснява тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР