Санкцията спрямо учениците Преместване в друго училище“ е безсмислена и

...
Санкцията спрямо учениците Преместване в друго училище“ е безсмислена и
Коментари Харесай

Специалисти: Санкцията „преместване в друго училище“ отправя вредни послания

Санкцията по отношение на учениците „ Преместване в друго учебно заведение “ е безсмислена и насочва нездравословни послания към детето, като му споделя, че то е неприятно и че няма място в тази среда. Тя не му оказва помощ, а демонстрира безсилието на възрастните. Мнението е на Ива Бонева от Центъра за приобщаващо обучение. Началникът на районното ръководство на образованието в София Ваня Кастрева дефинира глобата „ пренасяне в друго учебно заведение “ като последна мярка. За малко повече от една календарна година тя е приложена по отношение на 75 възпитаници в столицата.

Санкцията „ пренасяне в друго учебно заведение “ не би трябвало да се ползва, тъй като е нездравословна както за осъденото дете, по този начин и за съучениците му, изясни Ива Бонева от Центъра за приобщаващо обучение:

„ Тази глоба е безсмислена. Тя е нездравословна на доста равнища поради следствията, които провокира, поради посланията, които насочва. Тя не оказва помощ на детето, което има проблем, да се оправи с казуса. Тя просто му споделя, че не принадлежи в тази група и не принадлежи на това място, не може да се оправи с него, че е прекомерно комплициран, с цел да се оправи с него. Затова го изгонва “.

Има и друго обръщение, споделя Ива Бонева – и то е, че едни учебни заведения са по-добри от други:

„ В положителните учебни заведения не одобряваме сложни деца, само че в неприятните ги изпращаме. Те одобряват всевъзможни, тъй като не са положителни учебни заведения “, уточни Бонева.

Началникът на районното ръководство на образованието в София Ваня Кастрева дефинира преместването в друго учебно заведение като последна мярка.

„ Не постоянно това е най-ефективният метод, с цел да окажеш помощ на едно дете. Това в действителност е последната опция за решение на казуса. За едни това е мотивиращо, за други това е тежко и демотивиращо. Това в действителност е последна мярка “, уточни Кастрева.

Данните сочат, че за малко повече от една календарна година, от януари 2017-та до февруари 2018-та тя е наложена на 75 ученика от общо 130 хиляди възпитаници в София от 5-ти до 12 клас. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР