Санкционираният от САЩ по закона Магнитски член и зам.-председател на

...
Санкционираният от САЩ по закона Магнитски член и зам.-председател на
Коментари Харесай

Парламентът освободи човека на Пеевски в Бюрото за контрол на СРС

Санкционираният от Съединени американски щати по закона " Магнитски " член и зам.-председател на Националното бюро за надзор на специални разузнавателни средства Илко Желязков напусна поста си. Това се случи, откакто оставката му беше призната в Народното събрание със 170 гласа " за " и нито един срещу.

На 2 юни 2021 година Съединени американски щати посредством Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на предприемачите Васил Божков и Делян Пеевски, както и на Желязков, с изказвания за тяхна забележителна роля в корупцията в България.

Малко по-късно от Държавния департамент на САЩ обявиха и имената на петима българи със възбрана за влизане в страната. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и отново Илко Желязков.

В американските документи се твърдеше, че Пеевски е взел участие в корупционни дейности точно посредством своето подставено лице - Илко Димитров Желязков, бивш зам.-председател в Държавната организация за механически интервенции (ДАТО) и някогашен чиновник в Държавната организация за национална сигурност (ДАНС). През 2018 година той е назначен за зам.-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства.

" Сега " напомня:

Илко Желязков нашумя, след като в края на 2018 година бе предложен персонално от ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ за зам.- председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства. Той е работил за някогашната Държавна сигурност и за Министерство на вътрешните работи, както и в енергетиката. Бил е щатен служител на Второ основно ръководство на Държавна сигурност, след това работи в приемниците на това управление  - Националната служба  " Сигурност " (НСС) и Държавната организация по национална сигурност (ДАНС). През 2007 г. Желязков се появява като началник на дирекция  " Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка "  в държавния запас. Това е времето на ръководството на тройната коалиция, в която влиза и Движение за права и свободи. По същото време  държавният запас е в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и авариите Делян Пеевски. Още при започване на първия премиерски мандат на Бойко Борисов през 2009 г. Желязков  става началник на Съвета на шефовете на ТЕЦ  " Марица изток 2 ". Два пъти е и в Съвета на шефовете на Българския енергиен холдинг (БЕХ). После кариерата му е обвързвана още веднъж със службите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР