Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция.

...
Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция.
Коментари Харесай

България е заплашена от санкции, ако не приеме Истанбулската конвенция

Санкции чакат страната ни, в случай че откаже да приложи Истанбулската спогодба. Това предизвестиха от Европейския парламент. Документът беше признат от Европейски Съюз на 1-ви юни, макар недоволството на няколко страни, измежду които и България.

 

Според специалисти всички документи, утвърдени от Съвета на Европейския съюз, автоматизирано влизат в законодателствата на държавите-членки, даже да са избрани като противоконституционни в съответната страна. Адвокати по наказателно право обаче обясниха, че конвенцията е разбъркан интернационален контракт, който няма да подмени нашите закони, само че ще спомага да се преодолеят редица дефекти, свързани с предварителна защита и отбрана на домашното принуждение.

 

Истанбулската спогодба урежда правосъдно съдействие по наказателни каузи в границите на Съюза, споделят юристи. Най-вече в частта с обезпечаване на убежището на жертвата и възбрана за връщане на насилника в съответна страна.

„ Да речем, че брачен партньор счупи ръката на брачната половинка си, поради това, че не е удовлетворен от осъществяването на нейните домашен отговорности - тук сме изправени пред " джендър " основано принуждение, т.е. принуждение учредено на пола и обществената му роля. В тези случай, с цел да бъде формирано наказателно дело, е належащо жертвата да подаде сигнал до Прокуратурата ”, споделя Силвия Петкова, юрист по наказателно право.

Именно определението за " пол " в документа стана причина за серия от митинги у нас срещу конвенцията.

 

„ Написаното се пробва да прокара път, да отвори една малка врата за разграждане, завладяване на концепцията за пол от биологичен към обществен набор. Всичко това, което отвори кутията на Пандора в редица западни страни за едни законови промени, които в последна сметка водят до легалната промяна на пола - нещо, което Върховен касационен съд отхвърли в България преди няколко месеца ", коментира политическият анализатор Кристиян Шкварек.

 

Силвия Петкова добави още, че така наречен " джендър " идеология е „ обвързвана по-скоро с поощряване на равенството сред половете, което в действителност стои и в основата на отбраната от домашното принуждение ”.

В изявление за NOVA вицепрезидентът на Европейския парламент Евелин Регнер съобщи, че макар другия прочит на конвенцията у нас, България би трябвало да я приложи в законодателството си. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР