Сан Марино назначи първия открито хомосексуален държавен глава. 58-годишният Паоло

...
Сан Марино назначи първия открито хомосексуален държавен глава. 58-годишният Паоло
Коментари Харесай

Сан Марино назначи първия открито хомосексуален държавен глава

Сан Марино назначи първия намерено хомосексуален държавен глава. 58-годишният Паоло Рондели ще бъде един от двамата капитан-регенти, съобщи " Гардиън ".

Рондели е народен представител в Народното събрание и е бил дипломат на страната в Съединени американски щати в продължение на девет години - до 2016 година Той е и ЛГБТ деятел.

Въпреки че капитан-регентите заемат най-високопоставената позиция в Сан Марино, те не имат изпълнителна власт. Другият капитан-регент, Оскар Мина, заемаше същия пост и през 2009 година Двамата ще изкарат шестмесечен мандат.

Сан Марино е учредена през 301 година и е една от дребното европейски градове-държави, оживели до наши дни, дружно с Андора, Лихтенщайн и Монако. Той е дом на по-малко от 35 000 жители.

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел и сръбската премиерка Ана Бърнабич също са хомосексуални, само че те са държавни ръководители, не държавни глави.

Назначаването на Рондели е значима стъпка в развиването на Сан Марино, където хомосексуалността се наказваше със затвор до 2004 година Еднополовите бракове в страната бяха легализирани през 2016 година, а абортите - през предходната година.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР