Самото изтичане на информация за евентуална визита на украинския президент

...
Самото изтичане на информация за евентуална визита на украинския президент
Коментари Харесай

Тагарев за визитата на Зеленски: Той може да реши да постави допълнителни искания

Самото приключване на информация за възможна аудиенция на украинския президент Володимир Зеленски у нас е причина, в случай че е щяло да има такава аудиенция, тя да бъде анулирана. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев пред публицисти, откакто следи учението на италианската бригада „ Пинероло “ в Ново село.

Според него, в случай че има покана до Зеленски, то тя ще е от Министерски съвет.

Тагарев още един път изрази страдание, че е изтекла такава информация, тъй като, по думите му, Украйна е във война, Зеленски е висш главнокомандващ и това съставлява интерес за съперника.

Все още се надяваме, че ще има опция Зеленски да пристигна в България в бъдеще време. Това би било едно извънредно високо самопризнание за ролята на България в поддръжката ѝ за Украйна в тази несправедлива война, която стартира Русия против нея.

На въпрос дали ще може да се ангажираме с спомагателна военна помощ за Украйна, Тагарев сподели, че всичко, което е предоставено на Украйна, става прецизно със законите и процедурите у нас и те не допускат ad hoc решения в границите на дни и часове.

„ Предполагам, че една негова евентуална аудиенция ще покаже, че е високо ценена помощта на България, която към този момент е направена и капацитетът ни вероятно е за спомагателна помощ, той може да реши да сложи някакви спомагателни претенции, които ние ще разгледаме надлежно законите и процедурите “, сподели министър Тагарев.

За учението на италианската бригада „ Пинероло “ в Ново село разяснява, че то е доста по-голямо и към този момент има форма на бригадно обучение.

„ Възхитен съм от това, което направиха над 1200 военнослужещи от 7 страни, съдружници в НАТО. Бяхме очевидци на маневрени бойни дейности в защита и контранастъпление. Това е извънредно значима стъпка за подготовката ни за създаване на потенциала за въздържане, въздържане и защита на Източния фланг на НАТО дружно с нашите съдружници “, сподели Тагарев.

Във връзка с прерастването на бойната група в бригада Тагарев съобщи, че може цялата бригада да не е ситуирана на наша територия, само че при нужда може да се усилва с войски от съдружниците и в случай че е належащо – със сили от българската войска.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов добави, че би трябвало да създадем благоприятни условия да нарасне бойната група до бригада и през днешния ден тези благоприятни условия са демонстрирани.

„ В интерес на нашата национална сигурност е да създадем условия бойната група да нарасне до бригада, не с наши формирования, а с формирования на съдружници “, сподели адмирал Ефтимов.

Той се надява да се ускорят процесите по рационализация на българската войска.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР