Самотният бегач на дълго разстояние“ от Алън Силитоу отново заживява

...
Самотният бегач на дълго разстояние“ от Алън Силитоу отново заживява
Коментари Харесай

Самотният бегач на дълго разстояние“ се завръща на пазара след 40 години отсъствие

" Самотният бегач на дълго разстояние “ от Алън Силитоу още веднъж заживява на книжния пазар 40 години след последното си издание на български език. Модерната класика, трансформирала се в една от най-значимите книги от отминалия век, съдържа 9 описа, запечатали гласа нацяло потомство. Те излязоха на 15 септември с логото на издателство „ Кръг “ в познатия превод на Виолета Тицин, който в този момент е ревизиран, а корицата на художника Дамян Дамянов чудесно илюстрира тематиките на английския публицист.

„ Самотният бегач на дълго разстояние “ е издадена за първи път във Англия през 1959 година и обрисува времето на изолираност, престъпност, подозрителен морал и протест на работническата класа, към която самият създател принадлежи. Роден и израснал в работен квартал на Нотингам, Силитоу напуща учебно заведение едвам четиринайсетгодишен и стартира работа в локален цех. Именно тези ранни години от живота му стават извор на креативно ентусиазъм и от тях Силитоу черпи своите тематики, сюжети и герои.

Алън Силитоу написа за отхвърлените, потиснатите, осъжданите. Той надниква в тези кътчета на общността, в които рядко се вглеждаме, с цел да открие бисери и да опише с майсторско умеене истории, които дълго да останат в мозъка на читателя.

Разказът, дал името на целия алманах, слага съществени морални въпроси, които вълнуват и през днешния ден. В него юноша от изправителна институция взе участие в съревнование за тичане на дълго разстояние. Но какъв е смисълът на успеха, в случай че с нея героят легитимира метод на мислене, който не споделя? Историята получава екранизация през 1962 година, по сюжета на която е работил самият Силитоу. Филмът се трансформира в едно от значимите творби на Новата вълна в английското кино.



Някога книгата става обичана на ценителите на стойностна литература с облиците и прозренията си, а днес притегля измежду читателите си и бегачите поради споделеното чувство за свободата и удовлетворението, които бягането носи. „ Тренировката на дълго разстояние рано утрин ме кара да мисля, че всяко тичане е като живота – правилно, някакъв мъничък живот, само че и той със своето страдалчество, благополучие и всевъзможни случайности като същинския живот “, написа Силитоу в знаковия роман.

Със „ Самотният бегач на дълго разстояние “ издателство „ Кръг “ продължава традицията си да преиздава значими литературни творби, тъй че да откриват своите нови читатели. В началото на 2022 година бяха оповестени първите два романа от тетралогията на Джон Ъпдайк за Хари Енгстръм – „ Заеко, бягай “ и „ Заека се завръща “, а новите издания на книгите на Кърт Вонегът се радват на голям читателски интерес.

Алън Силитоу (1928 – 2010) е английски публицист, създател на повече от 20 романа, 7 сборника с разкази, доста есета, пътеписи, детски книги, стихотворения и сюжети. Известен е като един от най-ярките представители на литературното придвижване „ Сърдитите младежи “, а неговите незабравими герои, увлекателни истории и мъдрост, притеглят читателите от всяко потомство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР