Самотният бегач на дълго разстояние от Алън Силитоу отново заживява

...
Самотният бегач на дълго разстояние от Алън Силитоу отново заживява
Коментари Харесай

Самотният бегач на дълго разстояние се завръща

" Самотният бегач на дълго разстояние " от Алън Силитоу още веднъж заживява на книжния пазар 40 години след последното си издание на български език.  Модерната класика, трансформирала се в една от най-значимите книги от отминалия век, съдържа 9 описа, запечатали гласа нацяло потомство.

Те излизат на 15 септември с логото на издателство " Кръг " в познатия превод на Виолета Тицин, който в този момент е ревизиран, а корицата на художника Дамян Дамянов чудесно илюстрира тематиките на английския публицист.  " Самотният бегач на дълго разстояние " е издадена за първи път във Англия през 1959 година и обрисува времето на изолираност, престъпност, подозрителен морал и протест на работническата класа, към която самият създател принадлежи. Роден и израснал в работен квартал на Нотингам, Силитоу напуща учебно заведение едвам четиринайсетгодишен и стартира работа в локален цех.

Именно тези ранни години от живота му стават извор на креативно ентусиазъм и от тях Силитоу черпи своите тематики, сюжети и герои.  Алън Силитоу написа за отхвърлените, потиснатите, осъжданите. Той надниква в тези кътчета на общността, в които рядко се вглеждаме, с цел да открие бисери и да опише с майсторско умеене истории, които дълго да останат в мозъка на читателя.  Разказът, дал името на целия алманах, слага съществени морални въпроси, които вълнуват и през днешния ден. В него юноша от изправителна институция взе участие в съревнование за тичане на дълго разстояние. Но какъв е смисълът на успеха, в случай че с нея героят легитимира метод на мислене, който не споделя? Историята получава екранизация през 1962 година, по сюжета на която е работил самият Силитоу. Филмът се трансформира в едно от значимите творби на Новата вълна в английското кино.  Някога книгата става обичана на ценителите на стойностна литература с облиците и прозренията си, а през днешния ден притегля измежду читателите си и бегачите поради споделеното чувство за свободата и удовлетворението, които бягането носи.

" Тренировката на дълго разстояние рано утрин ме кара да мисля, че всяко тичане е като живота – правилно, някакъв мъничък живот, само че и той със своето страдалчество, благополучие и всевъзможни случайности като същинския живот ", написа Силитоу в знаковия роман.  Със " Самотният бегач на дълго разстояние " издателство " Кръг " продължава традицията си да преиздава значими литературни творби, тъй че да откриват своите нови читатели. В началото на 2022 година бяха оповестени първите два романа от тетралогията на Джон Ъпдайк за Хари Енгстръм – " Заеко, бягай " и " Заека се завръща ", а новите издания на книгите на Кърт Вонегът се радват на голям читателски интерес.  Алън Силитоу (1928 – 2010) е английски публицист, създател на повече от 20 романа, 7 сборника с разкази, доста есета, пътеписи, детски книги, стихотворения и сюжети. Известен е като един от най-ярките представители на литературното придвижване " Сърдитите младежи ", а неговите незабравими герои, увлекателни истории и мъдрост, притеглят читателите от всяко потомство.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР