Самотен, изправен пред кривото огледало на разбитите си илюзии Дон

...
Самотен, изправен пред кривото огледало на разбитите си илюзии Дон
Коментари Харесай

Актьорът Валентин Ганев е самотен Дон Жуан по Артър Милър

Самотен, изправен пред кривото огледало на разрушените си илюзии Дон Жуан в болничен халат, разкъсван сред две съпруги – подобен е Валентин Ганев в най-новия театър на Народния спектакъл Иван Вазов СПУСКАНЕ ОТ ВРЪХ МОРГАН.

Прочутата трагикомедия на американския драматург Артър Милър ще има премиера на Камерна сцена на 12 и 13 април, а режисьор е Николай Ламбрев-Михайловски.Сюжетът на спектакъла се завихря към персонажа на Валентин Ганев – осъществен мъж към 60-те години, който се озовава в болница, откакто претърпява злополука.

А на свиждането с околните се оказва, че години наред героят му – писателят Лаймън Фелт, е имал две дами и деца от тях и нито едно от фамилиите не е подозирало за съществуването на другото и са били щастливи.

Ганев ловко се превъплъщава в облика на “един мъж с безумието и чара на Дон Жуан и ненаситността за истината на Фауст, който взема решение на мине по ръба на битието и отмествайки бариерата на отговорността, да застане пред огледалото на осъщественото и пропуснатото”.

В функциите на двете законни съпруги, спорещи за сърцето на Фелт, брилянтно се превъплъщават Параскева Джукелова и Илиана Коджабашева, Ева Данаилова е негова щерка, Йосиф Шамли е фамилният юрист и другар, а Ева Тепавичарова влиза в ролята на състрадателната здравна сестра.

„ В живота на всеки от нас идва оня пиков момент, в който би трябвало да вземеш значителното решение за живота си. Едва ли има мъж или жена, които не са усетили най-малко един път тази минута или час. Ако в действителност си пропуснал волно или несъзнателно мига, направил си тази неточност, няма избавление.

Страданието ще те засипе, както самосвал засипва с тонове пясък дребната калинка в тревата. И тогава? Огледалото остава единствения ти събеседник, с цел да ти припомня, че си пропуснал мига на пречистването или може би на излитането от себе си, с цел да се откриеш отначало, да се откриеш същински и да се обикнеш за смелостта. "

Пиесите на Артър Милър от дълго време участват на сцената на Народния спектакъл – Салемските вещици (1956 г.), Смъртта на комерсиалния пасажер (1964 година и 2011 г.), Цената (1968 година и 1992 г.). Сценографията и костюмите са дело на Чайка Петрушева, а мултимедията – на Иван Москов. Музиката към спектакъла е на Добрин Векилов-Дони.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР