Саморазправата в някои училища е ежедневие, това каза пред Дарик

...
Саморазправата в някои училища е ежедневие, това каза пред Дарик
Коментари Харесай

Учител: Саморазправата в училищата е ежедневие, особено където има деца от ромски произход

Саморазправата в някои учебни заведения е всекидневие, това сподели пред Дарик преподавателят по география Иво Райнов. Той е преподавател в ловешката езикова гимназия.

През седмицата в учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий” в града педагог се намеси с юмруци при сборичкване сред възпитаници и в следствие напусна работа. По думите на Иво Райнов класната стая раболява учители, най-много преповавателите в учебните заведения - гета, каквото било въпросното. Според него би трябвало да има оценка за дисциплинираност и финансови наказания за родителите, чиито деца проявят експанзия.

„ Аз мога да приказвам по този проблем единствено като човек, който има дълъг опит в образованието. Реакциите са сложни в такава обстановка и преди да бъдат стоварени всички обвинявания към учителя, би трябвало да се познава добре обстановката в едно такова учебно заведение “, разяснява Иво Райнов.

По думите му там са събрани деца само от ромски генезис. „ Ясно ви е, че те са с доста неприятно образование. Да не кажа изобщо с липса на образование, с извънредно слаба просвета, и този вид държание, държанието на разпра и свирепост посред им е всекидневие. И реакциите на учителите в такива учебни заведения са и деликатни, и сложни. Но тези хора натрупат непрекъснато отмалялост и обезсърчение, тъй като са забравени и не получават поддръжка. И евентуално в един миг са вероятни и сходни реакции като тази, която, несъмнено, не се хареса никому, и която няма по какъв начин да оправдаваме, само че която е и напълно разумна, имайки поради същината на тези учебни заведения и децата, които учат в тях “, разяснява Райнов.

„ Аз не мисля, че в всеобщото българско учебно заведение това се случва непрекъснато. Работя в учебно заведение, в което такива обстановки са невъзможни. Просто културата и възпитанието на децата са напълно разнообразни “, съобщи той. Преподавателят е безапелационен, че съществуват учебни заведения гета.

„ Мисля, че за всеки, който най-малко малко познава просветителната система, това е ясно. “ По думите му това са учебни заведения, в които са събрани деца от ромски произход; деца, които имат извънредно неприятно образование.

„ Но тези деца и техните родители към този момент схванаха, че парите са по отношение на ученика. Т.е. тези учебни заведения съществуват поради тези възпитаници. В доста случаи тези учебни заведения са на ръба на съществуването като брой места. Там опитът да се работи с метода на глобата би означавало загуба на средства и учебното заведение да бъде под опасност. Това е един компромис, който е заложен по метода, по който са проведени тези учебни заведения. В множеството случаи ги назовават средищни учебни заведения. Те събират деца от близките села или крайните квартали. Това не е методът те да бъдат интегрирани. Това допуска експанзията при тях, тъй като знаят, че са ненаказани. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР