Самопровъзгласилият се президент на Венецуела Хуан Гуайдо може да се

...
Самопровъзгласилият се президент на Венецуела Хуан Гуайдо може да се
Коментари Харесай

Ще посмее ли Мадуро да опита да вкара Гуайдо в затвора?

Самопровъзгласилият се президент на Венецуела Хуан Гуайдо може да се изправи пред действителна заплаха да влезе в пандиза след завръщането си от Колумбия във Венецуела, заяви за " Спутник " заместник-съдията от Върховния съд Карлос Валдес. Припомняме, че до момента в разногласията сред Мадуро и Гуайдо съдът отсъжда непрестанно в интерес на Мадуро.
" Той е човек, който се крие от правораздаването. Какво се случва с бегълци, които се връщат в страната и са открити от управляващите? Те би трябвало да бъдат хванати и изпратени в затвор. Той може да бъде изправен пред присъда от 30 години затвор ", сподели заместник-съдията. Той добави, че сега прокуратурата проучва вероятните закононарушения, осъществени от Гуайдо, написа БГНЕС.
В същото време Гуайдо, който сега се намира в Колумбия, сподели пред оператора НТН24, че има намерение да се върне във Венецуела макар риска да бъде задържан.
През януари генералният прокурор на Венецуела Тарек Сааб разгласи желанието си да организира следствие поради Гуайдо и изиска от Върховния съд на Венецуела да издаде възбрана за пътешестване. Американският консултант по националната сигурност Джон Болтън сподели, че Вашингтон осъжда прокурорите на Венецуела за опасността против водача на опозицията Хуан Гуайдо. Президентът на Венецуела Николас Мадуро назова опозиционния водач " американска марионетка " и неведнъж упрекна Вашингтон в опит да провежда прелом във Венецуела.
На 22 февруари Гуайдо дойде в Кукута, на колумбийската граница, където се складира филантропична помощ от Съединените щати и редица други страни за Венецуела, макар че Мадуро отхвърли да одобри помощта. Докато опитът за наложително внасяне на помощта във Венецуела се провали, Гуайдо остана в Колумбия, с цел да вземе присъединяване в срещата на групата Лима в Богота.
Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес отхвърли изказванията за филантропична рецесия в страната, като напомни, че интернационалното право планува доставки на задгранична филантропична помощ единствено в случаи на естествени бедствия и въоръжени спорове. Каракас предизвести, че противозаконното влизане на всевъзможни транспортни средства на територията на Венецуела ще се смята за закононарушение. А венецуелският външен министър Хорхе Ареас съобщи, че в действителност от Източна Европа се купуват оръжия и се маскират като филантропична помощ, с цел да бъдат импортирани във Венецуела и дадени на опозицията . Според съветската държавна осведомителна организация ТАСС министърът споделил на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че при инспекция на камион били открити " освен храна и медикаменти, само че и принадлежности, с които да се издигне укрепление, да се създадат ограждения, имаше тел и пирони, детайли, от които да се сглобят оръжия ".
Организацията на обединените народи и Червеният кръст приканиха Вашингтон да не политизира казуса с филантропичната помощ и да не дава помощ без единодушието на венецуелското държавно управление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР