Самолетът с руския външен министър Сергей Лавров е прелетял на

...
Самолетът с руския външен министър Сергей Лавров е прелетял на
Коментари Харесай

Дипломатически бойкот на заседанието на ОССЕ в Скопие заради Сергей Лавров

Самолетът с съветския външен министър Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Северна Македония над територията на Турция и Гърция, само че не над България, както беше планувано. Причината е наличието на борда на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, която е в санкционния лист на Eвросъюза поради войната в Украйна. Лавров участва на Съвета на външните министри от ОССЕ в Скопие. Участници в срещата отхвърлиха да участват в една зала с съветския външен министър.

Първоначално даденото позволение за прехвръкване на самолета на Лавров над България не се отнася за членове на делегацията му, които също са глобени лица. Това се споделя в позиция на министерството на външните работи на България.



Сергей Лавров дойде в Скопие за срещата на външните министри от ОССЕ с полет над Турция и Гърция, траял пет часа. Кремъл реагира остро на отхвърли на София да отвори въздушното си пространство за самолета с съветската делегация.

" Подобна позиция на българските управляващи надали може да бъде обяснена. Това първо. Второ - тя не се вмества в никакви рамки. Трето - тя е безусловно неуместна и дори може да се каже глупава. Иска ми се да се обърна към българското управление и да го прикани въпреки всичко да се опита с последни сили да запази трезвия си разум при вземането на решения ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.



Европейската комисия също разяснява случая.

" Държавите от Европейски Съюз не са длъжни да съгласуват с Европейската комисия и останалите страни-членки разрешенията за прехвръкване и кацане за съветски самолети, които са изключение от глобите на Европейски Съюз. Държавите от Европейски Съюз са длъжни обаче да осведомят Брюксел и останалите страни, в случай че такова позволение бъде обещано ", сподели представител на Комисията.

В Скопие Лавров изнесе тирада, по време на която някои делегации напуснаха залата в символ на митинг. Българският външен министър Мария Габриел си потегли от Скопие нощес, с цел да не участва на днешното съвещание дружно с съветския външен министър.



Същото направи и американският държавен секретар Антъни Блинкен. Москва беше подложена на критика за експанзията си в Украйна от председателстващия съвещанието външен министър на РСМ Буяр Османи.

" Северна Македония пое председателството на ОССЕ в една година на дейна война с невиждани закани за европейската сигурност и за интернационалния ред, учреден на правила. Агресивната война на Русия против Украйна е в несъгласие с всичко, на което тази организация държи ".

Сергей Лавров съобщи, че ОССЕ е в плачевно положение и e придатък на НАТО и Европейския съюз. Балтийските страни и Украйна бойкотираха напълно срещата поради наличието на съветския външен министър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР