“Само за тази година унищожените птици са близо 800 хиляди

...
“Само за тази година унищожените птици са близо 800 хиляди
Коментари Харесай

Близо 800 хил. птици са унищожени у нас през 2024 г. заради инфлуенца

“Само за тази година унищожените птици са близо 800 хиляди и това неизбежно проължава да всява боязън във всички птициевъди, без значение от ограниченията, които се взимат на равнище стопанство, с цел да се предотврати вероятно навлизане на вируса от дивата природа. За страдание единствено това не съумява да бъде ефикасна мярка и това се вижда всеки ден, прониквайки вируса в стопанства, които са с все по-добри ограничения за биосигурност и които надграждат всекидневно работата си в тези обекти. ” Това съобщи в изявление за Агрозона доктор Петя Петкова, двм – изпълнителен шеф на Съюза на птицевъдите в България. 

“Вирусът може да навлезе във фермата по всевъзможни пътища, по тази причина се вършат и самостоятелни проекти за биосигурност на равнище стопанство, където се дефинират сериозните точки точно за съответното стопанство. Няма един уеднаквен метод ”, добави още тя.

“Ние като баншова организация още в края на предходната година започнахме профилирани образования съответно за биосигурност, с цел да помогнем на всички наши членове да осъзнаят отговорността и да работят за възстановяване на ограниченията на равнище стопанство, за разкриване на сериозните точки, попречване на контакта с дивата популация, понижаване и ограничение на гости, транспортни средства и разнообразни рискови фактори.  Рисковите фактори са доста и разнородни и не инцидентно молим във всички диалози, които водим с администрацията да се насочат напъните и ограниченията към съответните рискови фактори да се работи за тяхното премахване, а не просто да се ползват ограничения, които са Ан блок за всички, тъй като вирусът е толкоз непостоянен, че не може да се ползва уеднаквявам метод към всички стопанства. Всеки район е характерен самичък по себе си, според от местоположението, гъстотата на птицевъдните стопанства, връзките и се надяваме да бъдем чути в това искане, тъй като към този момент нямаме различен излаз,  с изключение на да се работи целеустремено ”, съобщи доктор Петкова.

“В момента такива стопанства стартират да раздават бройлери на популацията и кокошки носачки и там е толкоз рисков фактор. Личните стопанства би трябвало да бъдат регистрирани. Искаме всички да дават отговор на условията, които са по законодателството и тук е ролята на администрацията и на кметовете на обитаемоте места да проведат верните осведомителни акции ”, показа още тя.

“През 2020 година когато имаше проблем с Африканската чума по свинете се говореше да се записват всички стопанства. Изключително елементарно е да се записва заден двор персонално стопанство, належащо е просто едно заявление. Напълно гратис е, само че това оказва помощ на способените управляващи да открият вероятно целева популация и да бъдат подхванати при положение на нужда някакви ограничения за предварителна защита, тъй като без предварителна защита няма по какъв начин да приказваме за всякакви болести, изключително пък птичия грип, който се променя непрекъснато. Миналата седмица в Съединени американски щати към този момент бяха наранени и телета, което досега не се беше случвало ”, добави доктор Петкова.

“Трябва да има близки контакти с локалната власт, тъй като те са най-близко до популацията. Регистрацията на персонално стопанство не е нищо комплицирано. Просто се знае, че в двор Х има пет кокошки, нищо друго не се изисква, няма ограничения, условия и по този начин нататък. Просто се знае, че в тази ситуация на някакъв проблем, тези птици би трябвало да бъдат прегледани, с цел да нямат надлежно опасности ”, посясни още тя.

“Ние като национално представителна организация в действителност сме обезпокоени от това, което е написано в Заповедта на шефа на БАБХ във връзка с усложнената епизоотична конюнктура по отношение на инфлуенцата по птиците, тъй като за следващ път ограниченията, които са написани не са основани на научни проучвания и не са научно обосновани. Считаме, че тези ограничения няма да доведат до понижаване на разпространяването на инфлуенцата. Нарушава се неведнъж законодателство, постановат се едни рестриктивни ограничения, без това да бъде по никакъв метод планувано. А в последна сметка птицевъдството предстои на дълготрайна обмисляне.   Не може да се спре една активност от през днешния ден за на следващия ден. Това ще докара до заличаване на птици, които сега са заредени в инкубаторите, еднодневни пиленца. Това е хуманно към птиците ли? Това ли е тактиката на България за справяне с инфлуенцата? Тоест, да нарушиш един индустриален цикъл, който работи, индустриализиран е, има служащи, които са вътре. Тези интервали, които са посочени в заповедта, ще доведат до това, че би трябвало да се освободят служащи, което от своя страна ще докара до една друга рецесия. Ние в действителност се опитваме да насочим ограниченията в тенденция на това да се базират на риска, да не поставят всички обекти под един общ знаменател, а да се работи гъвкаво, да се работи целеустремено и там, където има проблем, той да бъде отхвърлен ”, показа доктор Петкова.

“В петък имаше свикана една незабавна среща преди да излезе тази Заповед, в която  всички птицевъди бяха известени за това какво следва. Мерките, които бяха дадени от страна на птицевъдния отрасъл, които считахме, че ще оказват помощ, за жалост не откриха своето отражение в тази заповед. Надяваме се в този момент, когато се получиха мненията, които имаме вяра, че са по-конструктивни, администрацията да предприеме нужните дейности ”, заключи тя.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР