“Само за първите 4 месеца след началото на войната в

...
“Само за първите 4 месеца след началото на войната в
Коментари Харесай

Бившият шеф на Кинтекс: Изнесени са 4200 тона българско оръжие за Украйна с подписа на Нинова

“Само за първите 4 месеца след началото на войната в Украйна, са изнесени по въздух 4 200 тона българско оръжие с подписа на Корнелия Нинова”, съобщи Александър Михайлов, някогашният изпълнителен шеф на ДКК “Кинтекс”, съобщи БГНЕС.
Всички тези колета са разтоварени на полското летище Жешов на 70 км от украинската граница, съобщи още той. Александър Михайлов разгласи, че е получил публична информация от българското Министерство на външните работи за полетите с оръжие до полското летище. “От нея е видно, че единствено за първите 4 месеца, до 30-ти юни тази година, са осъществени 60 полета от България, които са превозвали това оръжие до летището Жешов. Това значи, че самолети доставяли по 70 тона български оръжия за Украйна през ден, а калкулацията по отношение на товарния потенциал на другите типове самолети демонстрира, че България е доставила общо към 4 200 тона оръжие за 4 месеца”, прецизира още Михайлов. Той дефинира като скандални думите на Нинова от вторник, че през последните 2 месеца не е провеждала съвещание на Комисията, която издава разрешенията за износ на оръжие. “Според цитираните от нея данни сега контракти за 1 милиарда евро без никакво съображение са арестувани. “Представете си какви са пропуските за българската стопанска система и промишленост,” разяснява Александър Михайлов и добави, че очевидно причина за това е предизборната акция, тъй като до момента е имало процедура позволения да се издават от нея даже за ден. Той прикани секторът да спре да бъде употребен за политически цели и в оптимално къси периоди износът по подписани контракти да бъде възобновен. “Ако продължава още 3 месеца това партийно надхитряне ще унищожим промишленост, градена с години”, изясни още той. Според Михайлов, Корнелия Нинова слага капан на Радев. “Ако неговият кабинет в случай че не позволи износа по насъбраните в Комисията заявки, ще се генерират митинги от сектора и искания към страната за неустойки и пропуснати изгоди, а в случай че експортът бъде утвърден, то тя ще прокламира, че българско оръжие отива в Украйна през трети страни, нещо което самата тя позволяваше в продължение на месеци”, зави още той.

Относно изказването на Нинова през днешния ден, че някогашният шеф на “Кинтекс” е търговски шеф в друго частно сдружение, Михайлов дефинира като безапелационна неистина и добави, че това е предмет на две от делата, които е завел против Нинова. “Три месеца преди да встъпя в длъжността си на шеф на “Кинтекс” съм прекратил присъединяване си в други сдружения. Лъжа е и че Кинтекс е бил представител за “ВМЗ-Сопот за пазара в Египет”, разгласи още той.

След лъжливите изказвания на Нинова по мой адрес на 8 юни, аз открих и скандална договорка за доставка на оръжие за Украйна през румънска компания на обща стойност 200 млн. лева, като първият транш е за 60 млн., само че доставката е била отказана поради недостатъци, разгласи още Михайлов като посочи, че в главната си част оръжията се състоят от 122 милиметрови изстрели и 122 милиметрови снаряди.

“Това може да докара до влошени връзки както с румънската, по този начин и с беларуската страна”, приключи Михайлов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР