Само за миналата година Националният осигурителен институт (НОИ) е издал

...
Само за миналата година Националният осигурителен институт (НОИ) е издал
Коментари Харесай

НОИ намалява приемните за граждани и съветва да си извадим ПИК

Само за предходната година Националният застрахователен институт (НОИ) е издал над 300 хиляди лични идентификационни кода (ПИК), с които се употребяват електронните информации и услуги на публичното обезпечаване.

Оттам поучават хората, които не разполагат с ПИК, да го извадят, защото в бъдеще приемните за жители ще бъдат понижени. Очаква се връзката с клиентите да е най-вече по електронен път и да се понижи нуждата от визити в офисите.

На доктрина множеството пълнолетни у нас би трябвало да имат публикуван личен идентификационен код. Преди 14 година Национален осигурителен институт разпрати по пощите с предложено писмо този код, само че доста от българите са го изгубили.

С половин милиард лв. нарастват разноските за пенсии

Това не е проблем, може да се издаде отначало, сподели пред БНР Марин Калчев - шеф дирекция " Информационни системи " в Национален осигурителен институт.

" Получаването става по няколко метода. Първият е в най-близкото отделение, където против персонална карта или нотариално заверено пълномощие, да може негов представител да го получи. Имаме и една облачна услуга, където притежателите на мобилен телефон и дигитален документ, публикуван от тях, могат да си издадат и подобен личен код. "


Наблюденията на осигурителния институт демонстрират, че през последните две пандемични години ползата към отдалеченото прилагане на справките и услугите е доста повишен. Между 3 и 4 милиона пъти годишно са употребени информации за изплащани краткосрочни компенсации.

" Особено дейни са майките, получават към първо число компенсацията. Там влизанията са ни по няколко десетки хиляди дневно, с цел да видят по кое време тъкмо ние сме наредили парите по техните сметки. А предвижданията са ПИК, публикуван от института, да е един от методите за електронна идентификация пред страната. Целта е откакто се влезе през единния портал на държавната администрация, ние ще си запазим естествено и нашите портали, всеки един човек да може да се автентикира - т.е. да се обезпечи, че това сте вие или аз, да се ревизира по сигурен метод, че това е направено ", сподели Марин Калчев.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР