Само за един месец - през юли, цената на яйцата

...
Само за един месец - през юли, цената на яйцата
Коментари Харесай

С близо 6% поскъпнаха яйцата за месец

Само за един месец - през юли, цената на яйцата за консумация у нас са поскъпнали с близо 6%. Средномесечната цена на яйца за консумация (L и M) през юли нараства с 5,9% спрямо юни и доближава 103,35 евро за 100 кг (или 0,123 лева за бр.), демонстрират последни оперативни данни на Министерството на земеделието. Средната цена за Европейския съюз е с 4,3% по-висока, като се пресмята на 123,46 евро (или 0,146 лева за бр.). Разликата сред нашия и общия европейски пазар е 16,3%, което е с пункт по-надолу по отношение на месец по-рано. Спрямо година по-рано яйцата през юли у нас са се продавали по-евтино с 11,5%. Същевременно обаче средноевропейската цена е поскъпнала с 5,9% спрямо 2018 година

Производството на свинско месо в България ще намалее през тази година с 8-10% до 70-72 хиляди тона, предвиждат специалистите на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA). Свинското месо съставлява голямата част от създаваното алено месо в кланиците у нас, като делът му е 91%. Преди експлоадирането на африканската чума по свинете в страната това лято в интервала от януари до май 2019 година са създадени 33 210 тона свинско месо, или с 9% повече по отношение на 30 439 тона за същите месеци на 2018 година

Средната цена на свинското месо у нас през май тази година е била 3740 лева за звук кланично тегло. Месец по-късно тя се повишила до 3804 лева за звук и остава на това ниво в пика на африканската чума през юли. Анализаторите настояват, че значителното повишаване се е случило през август, когато междинната цена е достигнала 3900 лева за звук кланично тегло. Прогнозата на специалистите за този месец е, че цената на свинското ще слезе с 2,5% до 3800 лева за звук под въздействие на конкуренцията на пазара. Както е известно, националното произвеждане на свинско обезпечава едвам половината от вътрешното ползване, като останалите количества се внасят.

През първите седмици на август цените в Европейски Съюз още веднъж се движат нагоре под влияние на мощното търсене на интернационалния пазар и нарастване на износа, най-вече към Китай. По данни на Международната организация по здравето на животните към август в световен проект са регистрирани нови 328 огнища на африканска чума на територията на 10 страни в Източна Европа, шест страни в Азия и една в Африка. Така общият брой на откритите огнища в света доближава 7914.

Икономическите последици от разпространяването на заболяването са най-сериозни в Азия и се отразяват върху интернационалната търговия, стимулирайки растежа на цените.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР