Само за един ден ветеринарните власти обявиха нови осем случая

...
Само за един ден ветеринарните власти обявиха нови осем случая
Коментари Харесай

Чумави диви прасета в седем области само за ден

Само за един ден ветеринарните управляващи оповестиха нови осем случая на диви свине, инфектирани с африканска чума по свинете (АЧС). Те са разпръснати из седем области на страната, сочат данните на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Четири първично зародили случаи на болестта са оповестени в Югозападна България. Две от тях са в Кюстендилско - в землищата на селата Страдалово и Долна Козница. Положителни са дали резултатите от диви свине и в региона на ботевградското село Врачеш и благоевградското село Железница. Останалите четири случая са из Северна България. Заразени диви животни са открити в землището на град Горна Оряховица, Великотърновско, на община Върбица, Шуменско, на врачанското село Големо Бабино и ловешкото село Гостиня. Със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ е избрана инфектирана зона към установените случаи в размер на 200 кв. км.

Преди дни на въпрос дали е овладяна рецесията с АЧС, земеделският министър Десислава Танева отговори следното пред БТВ: " Така наподобява външно, тъй като няма нови огнища на домашни прасета. В момента сме в осъществяване на проекта за депопулиране на дивата свиня, който обаче леко изостава. Трябва да депопулираме 80 хиляди диви прасета, а в този момент сме почти на 20 хиляди. "

Танева сподели още, че през декември ще се вземе решение за увеличение на периода на лова. Скоро ще тръгне нова осведомителна акция за ограниченията за биосигурност, разпоредбите за регистрация, развъждането на домашни свине в персоналните стопанства. " Трябва да сме безкомпромисни, с цел да ги осъществим и да не попаднем в обстановка на сходен размер на вреди както през лятото ", заключи земеделският министър.

Пет месеца откакто африканската чума по свинете навлезе в България, тя към този момент е съумяла да доближи 90% от областите в страната. В момента без болестта са само Стара Загора, Хасково и Ямбол, се вижда от заповеди на организацията по храните, с които публично се записват огнищата. Разпространението на болестта към този момент унищожи над 20% от българското промишлено свиневъдство и сътвори редица проблеми на горския бизнес поради налаганите ограничавания в горите. А дружно с рецесията в редица други страни докара и до повишаване на свинското месо, като през октомври в България то продължава да бъде четвъртото най-скъпо в Европейски Съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР