Само за два месеца в края на 2021 в Системата

...
Само за два месеца в края на 2021 в Системата
Коментари Харесай

Опасен газ в храни причинява рак, взимат ли се мерки у нас?

Само за два месеца в края на 2021 в Системата за бързо обявяване за рискови храни на Европейски Съюз (RASFF) има издадени близо 60 предизвестия с равнище „ сериозен риск “ по отношение на съществуване на токсичния химикал етилен оксид в разнообразни типове храни.

При тези условия, за същия интервал Брюксел е присъединил нашата страната в 8 предизвестия. Това значи, че за тези храни има данни, че са импортирани в България и най-вероятно се популяризират в нашите магазини, а публично налична реакция от контролния орган БАБХ не се открива. При направена инспекция обратно във времето, се вижда, че в границите на последната година известията единствено за България са общо 49 – прекомерно огромен брой от предизвестия за съществуване на рискови храни в нашата комерсиалната мрежа.

Както е известно, за осъществяване на надзор и за определяне на рискови храни виновна държавна институция у нас е Агенцията по храните. Към нея би следвало да се адресират и въпросите за липса на информация в обществото по отношение на разкриване на рисковия етилен оксид в храни, популяризирани в комерсиалната мрежа, при налични ясни предизвестията от Брюксел. Българските жители обаче не биват осведомени за това, както и дали изобщо се подхващат ограничения против тази заплаха. За предизвестия към потребителите, които може към този момент да са закупили рисков артикул единствено можем да мечтаем, пишат в бюлетина си от " Активни консуматори ".

Не по-малък е и казусът дали БАБХ има експертен и софтуерен потенциал за разкриване наличието на етилен оксид в храните. До колкото ни е известно, организацията разполага с нужното съоръжение, само че към момента среща усложнения или не употребява в нужната степен аналитичния способ за идентификация на етилен оксид.

В резултат – нашата страна е подвластна от сигналите, подавани от другите страни в Европейски Съюз и няма нужния потенциал независимо да открива този риск в храните.

Близо 90% от храните, разпознати с етилен оксид, са или софтуерни добавки (Е номера) известни като „ гуми “, или артикули, съдържащи тези субстанции. Проблемните софтуерни добавки са известни под имената „ ксантанова гума “, „ гума локуст “ „ гума гуар “ и други Те се внасят от Азия и се влагат в големи количества в подготвени за консумация храни и надлежно ги замърсяват с етилен оксид. Сред рисковите артикули могат да са готовите за консумация салати, изключително „ снежанка “ и „ съветска “, сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза, някои екзотични подправки и други Това са най-вече индустриално създадени подготвени храни и овкусители.

Много евентуално е в забележителна част от изброените нагоре артикули да са употребявани към този момент посочените нечисти „ гуми “. До какъв брой правилно е това изказване обаче може да отговори единствено експертният екип на БАБХ, в случай че организира разбори за идентификация на етилен оксид или на съответните гуми, вложени в индустриално приготвените храни.

Какво е етилен оксид?

Етиленовият оксид (C2H4O) е органично химическо съединяване. Той е повтаряем етер и е най-простият епоксид. В естествени условия е прозрачен и леко блудкав на аромат газ. Намира необятно приложение като суровина в химическата промишленост. От него се създават етиленгликол, полиетиленгликол, етаноламини, полисорбат и други В медицината и фармацията обгазяването с етилен оксид е общоприета процедура за стерилизация на медицински произведения, да вземем за пример спринцовки. Използва се още като фунгицид (пестицид), дезинфектант и консервант за отнасяне на някои зърнени култури. В последния случай, в случай че третирането не е направено според условията, етилен оксидът става част от готовите за консумация храни.

Етилен оксидът е токсичен газ.

При поемане в огромни количества поразява белите дробове и нервната система. Той е запалителен, провокиращ човешките сетива и лигавици и има мутагенно и канцерогенно деяние. Дълготрайното въздействие на етилен оксида, да вземем за пример консумация на храни съдържащи следи от веществото, може да докара до развиване на лимфоми, левкимия и рак на гърдата. В Европейски Съюз е неразрешено подготвени за консумация храни да се третират с етилен оксид. В Азия и Африка обаче той към момента се употребява всеобщо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР