Само трима делегати са се въздържали при гласуването на предложението

...
Само трима делегати са се въздържали при гласуването на предложението
Коментари Харесай

Български депутат от БСП е сред тримата, въздържали се при изключването на Русия от ПАСЕ

Само трима делегати са се въздържали при гласуването на предлагането Русия да напусне ПАСЕ . Предложението беше утвърдено с 216 гласа „ за “, 0 – „ срещу “ и трима " въздържали се ".

Сред тримата въздържали се е и българинът -. Той е депутат от Плевен .

По-рано в сряда Съветът на Европа, гарантът за върховенството на закона на континента, публично изключи Русия поради войната в Украйна - историческо решение, взето ден откакто Москва разгласи, че напуща организацията.

Решението за изключването беше взето през днешния ден по време на " изключително съвещание " на Комитета на министрите, изпълнителния орган на организацията, ден след консултативния избор на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласоподава за изключване на Русия.

Няколко часа преди гласуването Москва пое самодейността, като публично разгласи, че затръшва вратата на Съвета - организация със седалище в Страсбург (Източна Франция), към която страната се причисли през 1996 година От 25 февруари, деня след офанзивата в Украйна, тя по този начин или другояче е отстранена от Съвета.

Комитетът " реши, в границите на процедурата, стартирана според член 8 от Устава на Съвета на Европа, че Руската федерация престава да бъде член на Съвета от през днешния ден, 26 години след присъединението си ", се споделя в малко изказване на Съвета.

Друга последица от премахването е, че Русия ще напусне и Европейската спогодба за правата на индивида, лишавайки 145-те си милиона жители от достъп до Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ).

Знамето на Руската федерация беше свалено към 14:30 ч. по Гринуич (13:30 ч. локално време) от мачтата му пред постройката на Съвета, където към този момент се веят единствено знамената на останалите 46 държави-членки.

Конкретните последствия от това изключване ще бъдат избрани по-късно от Комитета на министрите, който ще възобнови съвещанията си по тематиката през идната седмица, обявиха от организацията.

" Тъжно е, че би трябвало да изключим една страна след 26 години участие ", съобщи в настрана изказване ръководителят на ПАСЕ Тини Кокс. " Но това беше належащо и се веселя, че се осмелихме да го създадем “.

Това е едвам вторият случай, в който институцията се сблъсква с сходен сюжет: Гърция постъпва по сходен метод, като напуща Съвета, преди да бъде изгонена през 1969 година по време на диктаторския режим на полковниците. Присъединява се още веднъж през 1974 година През 2014 година съветските парламентаристи в ПАСЕ бяха лишени от правото си на глас, откакто Русия анексира Крим. След пет години на напрежение съветската делегация се завърна в ПАСЕ, за огромно страдание на украинците
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР