Само три-четири от общо 25 мечки в парка все още

...
Само три-четири от общо 25 мечки в парка все още
Коментари Харесай

Само три-четири от общо 25 мечки все още не са заспали зимен сън в мечото селище край Белица

Само три-четири от общо 25 мечки в парка към момента не са заспали зимен сън. Това заяви Васил Мадолев, началник на екипа гледачи на фондация "Четири лапи ", които се грижат за жителите на неповторимия Парк за танцуващи мечки в Югозападна Рила над град Белица пред Българска телеграфна агенция.

Още през ноември съвсем половината мечки в парка се прибраха в бърлогите си и заспаха зимен сън, напомни той.

През декември към този момент са заспали огромното болшинство от жителите на мечия резерват. Част от тях са се прибрали в своите естествените бърлоги, изкопани и застлани доста усърдно с листа. Други употребяват изкуствените бърлоги от бетон, които се заредени със плява и дървета. Все още към по-възрастните животни не са се включили най-младите мечоци - 3-годишния Монти и Рико, описа Мадолев.

Една от мечките влизала за десетина дни в своята бърлога, след това излизала за известно време и отново се прибирала. Интересно е държанието на дребния Монти, който към момента не е придобил навика да прекарва зимата в сън. Но е станал по-ленив, изяждал единствено по килограм-два храна дневно. За него е направена изкуствена бърлога, "обзаведена " с всичко належащо. Той самият също се опитвал да си изкопае. В момента картината в тази част на планината е зимна - всичко е бяло, снежната завивка е към 20 сантиметра. Температурите са към нулата и чакаме да станат по-ниски, с цел да забележим вероятно и последните мечки в парка прибрани в бърлогите си, сподели още Васил Мадолев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР