Само през последните седмици няколко артисти, които се обявиха срещу

...
Само през последните седмици няколко артисти, които се обявиха срещу
Коментари Харесай

Лошо, лошо. Доста лошо. Какво очаква музикантите в Русия, които осъдиха войната -

Само през последните седмици няколко актьори, които се оповестиха против войната с Украйна, бяха принудени да анулират свои изяви в Русия. Би Би Си беседва с тях за възгледите им за свободата на изкуството в сегашната обстановка и за това по какъв начин виждат бъдещето си.

Останалите в Русия музиканти, които не поддържат дейностите на Кремъл, изпитват все по-големи усложнения да свирят. Дори едно черно каре от 24 февруари в Instagram е задоволително, с цел да попадне дадена група в черния лист - музикантите са уверени, че подобен лист съществува и че на групите в него постоянно се пречи да свирят.

Такъв черен квадрат е оповестен в Instagram от певицата Манижа, която показа Русия на миналогодишния песенен конкурс " Евровизия ".

" Седях на ъгъла на леглото си и плачех. Плача, тъй като това не е моят избор. Настоящите събития са срещу моята воля, срещу волята на фамилията ми, имам вяра, че са срещу волята на нашите нации ", написа тя.

През последните няколко седмици Манижа анулира две фестивални участия, в това число това на " Стереолето " в Санкт Петербург.

" Според уредниците на фестивала те са получили позвънявания и закани. И това не е първото сходно " дисквалифициране " от програмата на фестивала през последния месец. Преди това имаше " Самфест " в Самара с сходен сюжет ", беше формалният коментар на певицата до разнообразни медии.

Организаторите на " Стереолето " не са дали отговор все още на запитването на Би Би Си. Не са били отправяни закани или оказван напън, декларират от администрацията на Самфест и прибавят, че поддържат топли и другарски връзки с Манижа от доста години и нямат спор.

Няма право да поддържа военни спорове

Представителят на певицата Сергей Яковлев е уверен, че отлагането на концерта е обвързвано с " световната миротворческа позиция " на Манижа - съветска певица от таджикски генезис, която напуща Таджикистан дружно с родителите си по време на гражданската война през 90-те години на предишния век.

" Манижа е дипломат на благосклонност на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, чийто правилник гласи, че никой дипломат няма право да поддържа военни спорове и въоръжени дейности на която и да е страна ", съобщи нейният представител.

През есента на 2021 година Манижа и майка й вършат фондация SILSILA в Русия. Фондацията работи с жертви на домашно принуждение, мигранти и бежанци, а към този момент и с бежанци от Украйна. Сега певицата провежда безвъзмездни концерти за личния състав и подопечните на други фондации в Русия.

През март Манижа пусна видеоклип към песента си Soldier, в която се пее, че боецът е брачен партньор и татко, а не играчка в непознати ръце. Тя написа песента, когато е на 19 година, както се вижда от видеоклипа. Но това не е от голяма важност за съперниците на певицата. Поддръжниците на войната - изключително извънредно десните деятели - приканиха за анулация на концерта й в " Стереолето ".

В интернет бяха публикувани апели да се пишат писма до Министерството на вътрешните работи с искане певицата да бъде подведена по нов углавен член за дискредитиране на съветската войска.

Владислав Поздняков, създател на онлайн придвижването " Мъжка страна ", приветства анулацията на концерта. Консервативното придвижване постоянно организира интернет тормоз против феминистки, ЛГБТ хора и всички, които счита за неруси. През октомври м.г. регионалният съд в Нижни Новгород разгласи " Мъжка страна " за екстремистко и забрани активността му в Русия.

Представителят на Манижа Яковлев назовава всичко това кибертормоз.

Това не е първият случай на сходен онлайн тормоз над певицата. Миналата година, когато Манижа отиде на състезанието " Евровизия " от името на Русия с песента " Рускиня ", тя също беше атакувана от националистически и ксенофобски позиции.

" Манижа е таджикска русофобка, която дискредитира облика на съветската жена " - по този начин нейният представител споделя за общия звук на този скандал. - Сега има нов поврат в същия дискурс. Позицията на коментаторите е: или подкрепяйте (политиките на Русия), или напуснете. Не оставайте в Русия, не печелете пари тук, даже в случай че ги харчите за щедрост и поддържане на фондацията.

Манижа нееднократно е заявявала, че въпреки всичко има намерение да остане в Русия.

Стихия, която музикантите не могат да преодолеят

Няколко групи са оттеглени от Excellent FEST в Санкт Петербург, в това число Kis-Kis, които също направиха антивоенно изказване през февруари. Отмяната на концертите става известна единствено три дни преди фестивала.

Дори концертът на Anacondaz, които трябваше да бъдат хедлайнери в единия от двата дни, беше анулиран. Малко преди този момент - през април, групата анулира няколко концерта в райони, в това число Кострома, Нижневартовск и Сургут. Концертите в Новосибирск, Курск и Рязан бяха отсрочени за есента - също не по тяхна самодейност. Организаторите на фестивала пишат, че " по независещи от тях аргументи " концертите няма да се състоят.

Групите не показват аргументи за анулацията. " Спомняте ли си по какъв начин беше написано формалното умозаключение по случая със гибелта на туристите в Дятловския проход? " Причината за гибелта на туристите е естествена мощ, която те не са съумели да преодолеят. " Нещо сходно има и тук. Сила на природата, която музикантите и уредниците на концертите не съумяха да преодолеят ", подсмихват се вокалистите на Anacondaz Сергей Карамушкин и Артьом Хорев.



Музикантите от Anacondaz Сергей Карамушкин и Артьом Хорев.

Anacondaz пишат, наред с други неща, и прочувствени обществени песни. През 2021 година те издават песента " Go Away " със следните стихове: " Като се замисля, към този момент никой няма потребност от крал. Бяхме дружно по-дълго, в сравнение с ни беше належащо за двадесет години. Съжалявам, става дума за теб и е време да се разделим ".

Вера Мусаелян, вокалистка на групата АлоеВера, пее за обич, а не за политика, само че и тя счита, че е попаднала в черния лист. В началото на юни тя, както и Манижа, е отстранена от фестивала " Стереолето ".

Отменянето на концерти на АлоеВера стартира доста преди войната, преди година и половина, когато Мусаелян изнесе концерт в поддръжка на задържания Алексей Навални. По това време тя е брачна половинка на различен опозиционен политик - Иля Яшин. Певицата счита, че като й пречат да изнася концерти, управляващите се пробват да окажат напън и върху брачна половинка й.

Психически притиснат от несигурността

След 24 февруари АлоеВера анулира освен фестивала, само че и независимите си концерти в Москва и Санкт Петербург. Това лишава създателите от прехранване, споделя Вера Мусаелян.

" Моите музиканти нямат работа ", споделя тя пред Би Би Си. - Когато сте началник на група, можете да имате рекламни и други доходи. А момчетата се занимаваха единствено с музика и останаха без работа. Няма опция за заплащане и изтегляне на пари от Patreon, нито от Apple Music. С други думи, глобите отрязаха опциите ни за доходи.



Вера Мусаелян желае да остане в Русия, до момента в който може да прави това, което обича.

Бъдещите концерти също страдат от това: заради честите отменяния хората не купуват билети авансово, което значи, че музикантите нямат задоволително пари, с цел да заплащат за зали и за реклама.

" Радваме се, че най-малко успяхме да изнесем няколко концерта през април, в това число най-големите в Москва и Санкт Петербург. Всички пари от тези концерти дадохме на фонда " Help Wanted " и на OVD-info (руските управляващи признаха този план за " задграничен сътрудник " - бел.ред.). Това към този момент е добре. Те са съумели да създадат нещо ", разясняват пред Би Би Си Сергей Карамушкин и Артьом Хорев. - В противоположен случай анулацията на концертите не е най-лошото нещо, което може да се случи. А от морална позиция тя е по-належаща от цялостната неустановеност. И ще преживеем анулацията на резервации. За положително или за неприятно ".

Вера Мусаелян също приказва за несигурността. " В дейностите няма логичност: това е най-разтърсващото и разочароващото. Ако ни кажат: " Край, повече не можете да изнасяте концерти ", ще решим какво да вършим: ще си съберем багажа, ще отидем да свирим в Таджикистан... И защото се намираме в спряно, нестабилно положение, това е доста неприятно. "

През годината и половина, в която се усещаха " съвсем неразрешени ", АлоеВера съумяха да изнесат няколко концерта: от време на време им разрешаваха да отидат в районите, от време на време ги отменяха в доста градове, само че в Москва всичко мина добре. Невъзможно е да се допусна накъде ще тръгне.

Една от свободите, които станаха недостъпни в Русия след началото на войната, е свободата да отидеш на концерт на обичания си реализатор. Но Вера Мусаелян не е подготвена да отдели този проблем от доста други. " Всичко, което се случва сега, е недопустимо и извънредно, това е голяма покруса, в това число за жителите на нашата страна. Четете за такива истории в книгите, в антиутопиите, и си мислите: е, създателят е полудял изцяло. И да се преглеждат в елементи: о, Боже, те не разрешават да се изнасят концерти, о, Боже, те не разрешават да се употребяват нашите пари - тези дребни неща няма опция и мощ да се разискват ", сподели тя.

Всички би трябвало да изживеем този живот по някакъв метод

Толкова доста съветски музиканти не могат да вършат проекти за бъдещето.

" Не смятахме емиграцията за форма на митинг. Преценихме, че тук ще създадем повече положително, в сравнение с там. А непрекъснатата емиграция в никакъв случай не сме разглеждали по принцип. Наистина ни харесва да живеем в Русия и не желаеме да я напущаме. Несъмнено не можем да изключим подобен вид в този момент: може да се окаже, че няма да има различен излаз. Но ние имаме вяра в най-хубавото ", споделят Карамушкин и Чорев от Anacondaz.

AлоеВера има плануван концерт в Москва през август, на който ще се реши дали групата ще може да продължи да свири в Русия, или не. През лятото са планувани и представления в чужбина: преди пандемията, споделя Вера Мусаелян, това е бил опит да разширят аудиторията си, а в този момент е опит да " създадат нещо ", защото не могат да го създадат вкъщи. Тя споделя, че към момента живее в Русия и ще остане, в случай че може да работи тук.

" Ако се окаже, че въобще не можем да изнасяме концерти, Москва губи цената си за мен. Голяма покруса е да не можеш да правиш нещо свое ", споделя певицата пред Би Би Си.

Много съветски музиканти, които не са съгласни с политиката на страната, са принудени да изоставен.

" Не мога да ви развличам, до момента в който хората умират ", споделя да вземем за пример рапърът Oxxymiron, откакто анулира всички свои концерти в Русия на 24 февруари. Сега той и някои негови съидейници изнасят антивоенни концерти в чужбина, като дават облагата си в помощ на Украйна.

Рапърът Noize MC, вписан в регистъра на медийните сътрудници FACE, певицата Monetochka, групите Pornofilms и Nervy изнасят концерти в Европа и сред песните произнасят антивоенни речи.

На тези, които са останали в Русия, им е мъчно. Дмитрий Кузнецов, водачът на " Елизиум ", записва през април видеоклип, в който се извинява за антивоенния концерт в Москва: на екрана зад тила на музикантите е изобразен пацифистки знак, а на сцената виси бяло, синьо и бяло знаме. Оттогава групата не изнася концерти.

Последната изява трябваше да се състои по време на икономическия конгрес в Санкт Петербург, само че прокремълските телеграфни канали разкритикуваха концепцията и я анулираха.

Лидерът на ДДТ Юрий Шевчук имаше административен случай: на концерта той съобщи, че " Родината не е дупето на президента, което би трябвало да се бърше и целува непрекъснато. А предаването на Борис Гребеншчиков е свалено от ефир по радио " Наше ". Той осъди съветската инвазия в Украйна през цялото време.

В същото време Вера Мусаелян не губи вяра. " Сега чета книги за хора, които са оживели в концентрационен лагер. Ужасно е, когато страната ти основава такава обстановка, че се постанова да се вдъхновяваш от книги за концентрационен лагер ", споделя певицата. - Но не мисля, че всичко ще бъде извънредно и всички ще умрем: сигурна съм, че ще има живот и творчество, тъй като всяка рецесия ражда доста създатели, мощно изкуство.

" Всички би трябвало да изживеем този живот по някакъв метод и съм сигурна, че ще намерим метод да го изживеем добре, да бъдем щастливи и да творим ", приключва певицата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР