Само преди 3 години лекарите му казват, че е болен

...
Само преди 3 години лекарите му казват, че е болен
Коментари Харесай

Лъв в клетка. Макс Парът, който пребори рака и грабна олимпийското злато

Само преди 3 години лекарите му споделят, че е болен от рак. Днес той е олимпийски първенец.

Името му е Макс Парът и в понеделник 27-годишният канадец сграбчи златото в дисциплината слоупстайл в сноуборда на Олимпиадата в Пекин. Той остави зад себе си китаеца Су Йиминг, на който съдиите отсъдиха втори най-хубав резултат, и своя канадски съотборник Марк Макморис, който взе бронза.

"Преди 3 години, навръх тази дата, лежах в болничното си легло, прекосявах през 12 курса на химиотерапия ", сподели Парът след успеха си. "Нямах към този момент никакви мускули, нямах сила. На моменти ми се искаше да се откажа, тъй като беше толкоз мъчно да устоя даже единствено до идната заран. Да съм тук 3 години по-късно, печелейки златото, е безспорна полуда ".
 Макс Парът по време на финала в дисциплината слоупстайл в Пекин
Историята на Парът стартира в Квебек, покрай ски курорта Бромон. Семейството му има мощни ски обичаи - татко му се е състезавал в алпийските ски и е канадски първенец във водните ски. Първоначално Макс също стартира да кара ски, само че когато е на 9 години се влюбва в сноуборда - и от този момент не е слизал от него.

Той е единствено на 19, когато печели първия си огромен орден - сребро от Зимните Х игри (Winter X Games) в Аспен, Колорадо. През годините следват десетки сцени както в дисциплината слоупстайл, по този начин и в биг еър-а.

През 2018 година в Пьонгчанг Парът прави и дебюта си на Олимпийски игри, където за изненада на мнозина печели сребърния орден в слоупстайла - и стартира да мечтае за олимпийското злато. Точно когато насочва взор към идващите игри в Пекин обаче, идва диагнозата рак.

Само 10 месеца откакто е завоювал сребърния си олимпийски орден, лекарите откриват, че канадецът страда от Ходжкинов лимфом - необичаен, само че в огромна степен лечим рак на лимфните възли и лимфната система.

"Имах доста тежки моменти. Понякога се усещах като лъв в клетка, тъй като не можех да върша това, което обичам най-вече - сноуборда ", споделя Парът пред Си Ен Ен.

"Това беше първият път в живота ми, когато ми се наложи да прибера дъската си в гаража. Сноубордът е всичко, което познавах, и по тази причина ми беше пъклен мъчно. "

След 12 тежки курса на химиотерапия, през юли 2019 година Парът афишира, че е съумял да победи рака. И споделя, че борбата с заболяването му е дала напълно нов взор върху живота.

"Преди одобрявах живота за даденост. Вече не ", признава Парът. "Всеки път, когато закопчая автоматите на сноуборда си, го правя оценка толкоз повече отпреди. Оценявам опцията да упражнявам пристрастеността си всеки ден. "
 Су Йиминг, Макс Парът и Марк Макморис на почетната стълбичка след награждаването
Победата му на финала в понеделник обаче не мина без дискусия. Няколко дни по-късно съдиите публично признаха, че не са отчели неточност на Парът, а обществените медии бяха заляти от мнения и спекулации.

В изявление за Евроспорт основният арбитър Изток Суматик призна, че в случай че грешката не беше пропусната, резултатът на финала щеше да наподобява друго. Той обаче не отговори дали разликата щеше да е задоволително огромна, с цел да има разбъркване в крайното класиране.

"Да, резултатът щеше да е различен. Но има толкоз доста фактори. Всичко, което мога да кажа в отбрана на Макс, е, че това негово втурване беше в действителност необикновено. Беше велико. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР