Само ПП и ДБ очевидно имат интерес, различен от националния.

...
Само ПП и ДБ очевидно имат интерес, различен от националния.
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Очевидно само ПП и ДБ имат интерес, различен от националния

Само Политическа партия и Демократична България явно имат интерес, друг от националния. Посредниците, посредством които купуваха съветски газ, се пробваха да ни продадат резервирани терминали на 10 пъти по-висока цена. Сега отново съумяха да закупят такива терминали, и откакто успяхме да осигурим доставки през Турция. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов в коридорите на Народното събрание.Той изрично отхвърли, че се доставя съветски газ. Тази седмица „ Булгаргаз “ подписа съглашение за период от 13 години, с което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „ Боташ “.

Христов разясни, че газът, който ще бъде разтоварван в Турция, е този, който щяхме да разтоварваме в Гърция, в случай че бяхме уговорили повече терминали. По думите му с това решение на процедура се обезпечава целият нужен потенциал за разтоварване на полутечен газ. Министърът подсигурява, че всички танкери, които получаваме, не са с източник Русия.

„ Танкерите ще се разтоварват в Турция и ще се транспортират по газопреносната мрежа в България. Досега използвахме извънредно гръцките терминали. Всички спекулации за нещо друго са безусловно голословни. Няма дефицит на газ, а на инфраструктура. Представете си автомагистрала, по която единствено една лента работи ”, изясни Росен Христов.

Енергийният министър бе безапелационен, че предходното държавно управление е оставило след себе си безпорядък и служебният кабинет е бил заставен спешно да търси газ месец за месец, в непрекъснато напрежение, без сигурност на доставките и цените. Росен Христов съобщи, че в енергетиката нещата са дълготрайни и е обикновено да се подписват контракти за 10 години и повече.

Той съобщи, че търговете за снабдители на природен газ през 2023 година са завършили. Общо 12 компании са взели участие и доставките им са разпределени месец по месец. Съгласно изискванията няма съветски участници, съобщи Христов.

„ Работим извънредно с европейски и американски компании и този газ ще бъде доставен в Турция. Доставчиците на полутечен газ си понижават разноските, знаейки, че има къде да го разтоварим. Като имаме дълготрайно регистриран потенциал, можем да сключваме дълготрайни договаряния “, добави още той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР