Само още 2 дни остават до крайната дата (16 януари),

...
Само още 2 дни остават до крайната дата (16 януари),
Коментари Харесай

Делото срещу Пеевски и БНБ в САЩ стигна до ключов момент

Само още 2 дни остават до крайната дата (16 януари), до която юристите на отбраната по делото против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и против Българска народна банка би трябвало да подадат възраженията си против настояването на обвинителите казусът да премине в правосъдна фаза т.е. да се стигне до правосъдна зала. Това демонстрира информация в специфичната онлайн система за правосъдни информации на САЩ (Pacer Monitor).
Припомняме, че жалбата е по американския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) и не е единствено против Пеевски и Българска народна банка – отговорност пред американския съд се търси още от " Булгартабак ", някогашните квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, както и още няколко юридически лица – цялостен лист вижте ТУК! Искът обаче е цивилен, а не престъпен.
След като отбраната подаде своите мнения, ищците имат право на отговор до 23 януари. А от последното към този момент известие в Pacer Monitor за делото излиза наяве, че юристите на жалбоподателите и на отбраната са имали срещи за уточняване на претенциите в жалбата и дали тя да не бъде променена.
Случаят се гледа в Окръжния съд на щата Ню Йорк, регион Южен. Официално жалбоподатели са " Рудерсдал " ЕООД, " Ол Сийз Пропърти 2 " ООД, " Асет Мениджмънт " ЕАД и юрист Захари Томов, като на никое място няма забележима връзка с банкера Цветан Василев. Делото обаче касае история, в която банкрутиралата КТБ има централна роля.
Основата на желае е нерализираният курортен план " Силвър Бийч ", където има забъркана записана в САЩ вече банкрутирала компания " Еър Лоджистик Лимитид ". Именно това е основанието на ищците да смятат, че американски съд би трябвало да гледа случая – тъй като има възможна незаконна активност, довела до финансови вреди за американска компания. Исканото обезщетение е не по-малко 200 000 000 $ плюс лихви.
Историята има доста и разнообразни тънкости - през 2008 година КТБ отпуска на сдружението “Проджект Къмпани Дивелопмънт ” АД 10 млн. евро банков заем, гарантиран с ипотека върху 299 дка аграрен парцел, представляващ “дървопроизводителна гора ” в покрайнините на Балчик, благосъстоятелност на “Ол Сийз Пропърти 2 ” ООД. Срокът за погасяване на заема е единствено 5 месеца, само че той неведнъж е удължаван с анекси. Интересен факт е, че в този момент “Ол Сийз Пропърти 2 ” ООД е просител по делото, само че шефът му по това време Чавдар Георгиев в този момент е ответник т.е. искът касае и него като хипотетична отговорна страна. В началото на май 2011 година основаното за реализация на " Силвър бийч " сдружение " Еър Пропърти Дивелопмънт " е оповестено в неплатежоспособност, а дългът на " Проджект Къмпани Дивелопмънт " към КТБ към този момент възлиза на към 6 милиона евро. В края на юни същата година дългът е цедиран на " Финанс инженеринг ", ръководена от Генади Табаков, някогашен шеф в ЦКБ, а през 2012 година дългът е трансфериран на " Сийк Фаундейшън " ЛЛС, записано в щата Мисури,  САЩ, чийто прокурист е юрист Захари Томов - един от четиримата ищци по настоящето дело в  САЩ, твърди в. " 24 часа ".
Версията на ищците е, че в действителност има нанесена вреда от 65 млн. $ на американска компания – записаната в Тексас " Еър Лоджистик Лимитид ", която се явява компания-майка на " Еър Пропърти Дивелопмънт ". " Еър Лоджистик Лимитид " банкрутира и надлежно не може да заплати задълженията си към ищците, а съгласно исковата молба това е станало поради " незаконен сговор " с присъединяване на Пеевски, Българска народна банка и VTB. Нарочно били източени отпуснати банкови заеми за реализацията на " Силвър Бийч ", с които са купени мексикански облигации, вместо да се развива планът и по този начин е имало " източване на пари ". В последна сметка се постанова продажба на земята, където е планувано да бъде изработен курортният комплекс – за 65 млн. $, а те са отишли в сметки на КТБ, гласи исковата молба. Тук, съгласно ищците, идва и присъединяване на Пеевски – за колопция на съветската банка VTB през " Булгартабак " са дадени милиони евро като заем от КТБ на известната към този момент около сагата с КТБ офшорка Livero Establishment, която пое " Булгартабак " от VTB Capital при започване на 2014 година и зад която се смята, че стои майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Съгласно желае, парите обаче отиват при иракчанин на име Салам Кадер Фарадж, който ищците сочат като индивида, владеещ контрабандните канали за цигари в Близкия изток. А някогашните квестори Лютов и Костадинчев " оказват помощ " за осъществяване на схемата, като оформят документно нещата, считат ищците.
Според ищците всичко това е модел на рекет и корупция, които засягат непосредствено американско юридическо лице - " Еър Лоджистик Лимитид " т.е. следва да се приложи законът RICO. RICO е преследва лица и организации, употребяващи средства, добити посредством рекет и корупционни дейности. По този закон може да бъде наложена присъда от 20 години затвор, като в действителност опцията за цивилен иск също е написана в детайли – ищецът следва да потвърди съществуването на проведена незаконна група (ОПГ) за рекет, като има специфични условия в самия нормативен акт какви са признаците на ОПГ.
Адвокатите на Пеевски по делото са Кенет Шактер и Елизабет Бухер от адвокатската фирма Morgan LewisBockius, като юристите пазят и различен ответник по делото - " НСН Инвестмънт ", която е представлявана от Александър Кирилов. Компанията е на Пеевски от 2016 година, което проличава и от декларацията му като народен представител пред КПКОНПИ и в този момент е също страна по делото – още веднъж ответник. Адвокати на Българска народна банка са Сюзън Грейс, Оуен Пел и Клеър Де Лел, всичките адвокати от адвокатската фирма WhiteCase. Кантората е позната в България по случая АЕЦ " Белене " - тя защитаваше България в арбитража, по който Русия ни осъди да купим два нуклеарни реактора за плана " Белене " за 620 млн. евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР