Само няколко седмици след като Русия нахлува в Украйна през

...
Само няколко седмици след като Русия нахлува в Украйна през
Коментари Харесай

Европа не иска руски диаманти. Кой е най-големият печеливш от това

Само няколко седмици откакто Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 година, основаният в Антверпен търговец на диаманти Тиери Тугендхафт получава позвънявания от огромни бижутери в Париж, които го молят да спре да им доставя съветски камъни.

Той не е единственият.

Други диамантени компании в Антверпен, най-големия международен център за търговия с необработени диаманти и шлифоване на най-големите скъпоценни камъни, също стартират да заобикалят съветските камъни.

Това не е лесна задача, когато Русия обезпечава към една трета от международното търсене, отбелязва Reuters.

Сега западните сили желаят да създадат протеста формален със възбрана на съветските камъни. От няколко седмици се чака изказването на Г-7, само че различията по детайлите забавят нещата, разяснява осведомен с тематиката източник.

Големите западни бижутери, от Tiffany's до Cartier и Van Cleef & Arpels, се дистанцират от доходоносната търговия с диаманти в Русия.

Вносът на съветски необработени диаманти сега е по-малко от 5% от предвоенните равнища, добавя източникът.

Тугендхафт, началник на T. Diamonds BVBA, съобщи, че към 50% от неговите необработени диаманти идват от Русия заради високото им качество. Купувачите му дават единствено шест седмици, с цел да откри различни доставки.

" Преходът беше много бърз, тъй като към този момент бяхме в договаряния с Канада, до момента в който към момента купувахме от Русия ", сподели Тугендхафт от офиса си в диамантения клуб в Антверпен.

Към момента неговата компания получава към 80% от диамантите си от Канада, а останалата част от африкански страни, в това число Лесото, Южна Африка и Ботсвана.

Други търговци от Антверпен не са съумели да бъдат толкоз гъвкави, споделя Тугендхафт и е трябвало да преустановят търговията с необработени камъни, защото европейските банки не са финансирали съветските доставки.

В същото време, към 90% от международните диаманти в този момент се шлифоват в Индия.

Въпреки че диамантите генерират единствено дребна част от приходите от нефт и газ, те към момента носят на Кремъл повече от 4 милиарда $ годишно посредством държавната компания " Алроса ", най-големият производител на необработени камъни в света.

След като съветският петрол и газ са подложени на наказания, с цел да се понижи опцията на Кремъл да финансира нашествието си в Украйна, в този момент Съединени американски щати, Канада, Япония и Европейски Съюз целят да лимитират и приходите на Москва от диаманти.

Белгия наподобява е крачка напред.

Пристанищният град Антверпен е диамантен център още от XV в. и макар че шлифоването на скъпоценни камъни се разпорежда най-вече на Индия, градът към момента господства в търговията с необработени и огромни камъни.

Съединени американски щати, Канада, Япония и Европейски Съюз обмислят разнообразни оферти за възбрана на съветските камъни на техните пазари, импортирани от Белгия, Индия, Франция и Световния съвет по диамантите.

Европейски Съюз изиска от Белгия да изготви предложение и се надява да резервира Антверпен като главен център за търговия с необработени камъни.

Основният проблем при възбраната за импорт на съветски диаманти на западните пазари, на които се пада 70% от международното търсене на диамантени бижута, е по какъв начин да се наблюдава произходът на камъните.

Тугендхафт, който е в бизнеса от 30 години, съобщи, че следенето към този момент е много напреднало в компанията му, която употребява хелиев скенер, с цел да основава триизмерни изображения на всеки стадий от обработката на диамантите, които по-късно се вкарват в блокчейн указател с дати и фактури за всяко придвижване в индустриалния развой.

Това коства няколко % от приходите му и той е уверен, че цялостната възбрана на съветските скъпоценни камъни от страна на Запада освен ще коства скъпо на промишлеността, само че и може да отнеме още една година за цялостното ѝ използване.

Антверпен е единственото място, което може да се оправи с размера на необработените произведения, а митническите и транспортните разноски ще се усилят, предизвестява той.

Най-големият по стойност производител на диаманти, De Beers, употребява блокчейн, наименуван Tracr. Съществуват и други системи, само че потреблението на технологията не е необятно публикувано в промишлеността.

" Истинският проблем са дребните камъни. Те идват в пакети от 20 000-40 000 камъка. Как да вземете всеки и да го поставите в блокчейн? Това просто не е реалистично ", изяснява търговецът.

Повечето оферти, които се преглеждат от Г-7, са ориентирани към необработени диаманти от един карат.

Според източници от промишлеността, откакто диамантът е шлифован, следенето на произхода му става съвсем невероятно без данни за необработения камък, които да подхождат, което слага тежестта върху първичния стадий на подбиране на необработените камъни в Антверпен.

С времето новата технология може да бъде в положение да дефинира произхода на камъка, като го съпостави с неповторимата геология на мините, само че тази технология към момента е в развой на създаване и ще отнеме доста време, добавя Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР