Само няколко дни мрачно време и настроението ни сякаш се

...
Само няколко дни мрачно време и настроението ни сякаш се
Коментари Харесай

Как влияе слънцето на настроението

Само няколко дни тъмно време и настроението ни като че ли се трансформира корено. Според изследване, оповестено в The Lancet, резултатът от слънчевата светлина играе доста значима роля в измененията в настроението. И всичко е поради серотонина.

Нивата на серотонин

Наричан още хормон на щастието, серотонинът контролира разнообразни процеси в организма - контрола на телесната температура, апетита, експанзията и гнева или стабилността в цикъла на съня и така нататък Научно потвърдено е също, че хората с дефицит на този хормон са по-предразположени към меланхолия.

Но какво общо има серотонинът със слънцето? Ефектът на светлината върху тялото ни е да понижава равнищата на мелатонина - посредник, произходящ на серотонина.

Колкото по-продължително е излагането ни на светлина, толкоз по-малко е количеството мелатонин и, затова, толкоз повече това на хормона на щастието, серотонина.

 Снимка 360361

Повече слънце, повече витамин D

Слънце има и други резултати върху нас, като нараснало произвеждане на витамин D, което има значително значение за вярното поддържане на костната конструкция и увеличението на броя на белите кръвни кафези .

Умерените температури, свързани с пролетно слънце и началото на лятото, са позитивни и за болести, касаещи инфектиране на мускулите и костите.

А аналгетичният резултат от положителното време се трансформира в друга съществена причина, заради която слънцето е отговорно за положителното ни въодушевление.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР